Kako izraditi periv uložak

Drage dame, udobnost i kvaliteta intimnih proizvoda bitni su tijekom »onih dana« u mjesecu. U suradnji s Društvom za osvještavanje o endometriozi pripremili smo upute kako izraditi perivi uložak da će tvoja koža disati i u danima menstruacije. Čuvaj svoje zdravlje jer ono je uvijek na prvom mjestu.

Olakšaj si rad i preuzmi BESPLATNI KROJ.

 

Za štitnike donjeg rublja i dane s blažom menstruacijom možeš koristiti dnevne uloške, dok za malo jače krvarenje preporučamo korištenje nepropusnog uloška. Razlika je u odabiru materijala.

 

Za izradu dnevnog uloška potrebno nam je:


- pamučni jersey
- pamučan elastičan frotir
- drukeri za kopčanje
- kliješta za drukere
- Škare, konac u odgovarajućoj boji i šivaći stroj

 

Za izradu nepropusnog uloška potrebno nam je:

 

- pamučni jersey
- pamučan elastičan frotir
- PUL pletivo
- drukeri za kopčanje
- kliješta za drukere
- Škare, konac u odgovarajućoj boji i šivaći stroj

 

Za upijajući sloj možeš koristiti i klasičan frotir, tetra tkaninu, flanelu ili vafel tkaninu – nešto upijajuće. Također možeš prilagoditi broj slojeva prema vlastitim potrebama.

 

Izrada

 

1. Ispišemo besplatan kroj i izrežemo krojne dijelove. Osnovu za perivi uložak položimo na stražnju stranu materijala i obrišemo, krojni dio izrežemo s 3 cm dodatka. Izrežemo dva sloja – za gornji i donji sloj perivog uloška. Ako izrađujemo dnevni uložak, izrežemo dva sloja pamučnog jerseya, a za nepropusni uložak jedan sloj pamučnog jerseya i jedan sloj PUL pletiva.

 

 

2. Iz elastičnog frotira izrežemo dva sloja za upijanje i dodatnu sloj za upijanje. Sve zajedno pričvrstimo pribadačama i sašijemo zajedno što je više moguće uz rub dodatnog sloja za upijanje, kao što je prikazano na donjoj slici. Također možeš koristiti cik-cak šav.

 

 

3. Set slojeva za upijanje postavimo na sredinu stražnje strane osnove i to sašijemo što bliže rubu.

 

 

4. Oba sloja jerseya (ili jerseya i PUL pletiva) stavimo licem u lice i sašijemo po crti. Šav ispustimo u dužini cca 4 cm da dobijemo otvor kroz koji ćemo uložak okrenuti na pravu stranu. Uložak obrežemo ostavljajući cca 0,5 cm materijala od šava. Na okruglinama zarežemo male trokutiće, koji će nam olakšati okretanje uloška na pravu stranu.

 

 

 

 

5. Uložak okrenemo na pravu stranu i napravimo nadšav što bliže rubu proizvoda.

 

 

6. Također sašijemo otvor koji smo ostavili tako da materijal okrenemo na unutrašnju stranu.

 

7. Nakon toga slijedi namještanje plastičnih drukera za kopčanje. Olovkom označimo poziciju kopčanja kako bismo znali kamo pričvrstiti druker. Pripremimo dva para plastičnih drukera (dva jednaka dijela s vrhom i dva dijela za kopčanje, koja se zakopčaju) i postavimo odgovarajuće dijelove na kliješta za pričvršćivanje drukera.

 

 

8. U sljedećem koraku važno je obratiti pažnju na to kako okrenemo druker na svakoj strani da će se moči zakopčati. Onaj dio drukera oštrim vrhom metnemo kroz materijal, dio za kopčanje stavimo na drugu stranu i potom kliještima snažno stisnemo Stisak kliješta možemo još jednom ponoviti ako nam se čini da druker nije dobro pričvršćen.

 

 

9. Na drugom krilu perivog uloška okrenemo dijelove drukera suprotno kako bi bilo moguće kopčanje (prije nego što pričvrstimo druker demonstriramo kopčanje kako bi bili sigurni da su dijelovi ispravno okrenuti). Ponovimo postupak pričvršćivanja drukera.

 

 

Zašto koristiti perive uloške?


- Perivi ulošci su namijenjeni višekratnoj upotrebi
- Ugodan osjećaj pri kontaktu s kožom
- Kod korištenja perivog uloška koža diše i ne znoji se
- Jednostavno održavanje
- Korištenje prirodnih materijala
- Proizvodi za višekratnu upotrebu smanjuju količinu otpada
- Manji trošak

 

Želimo ti prijatno stvaranje :)

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna