Kako nastavimo i koristimo dvostruku iglu

Kada si želimo olakšat rad i uštedjeti vrijeme, često možemo dva paralelna šava na proizvodu sašiti istovremeno. Kod toga si možemo pomoći dvojstrukom iglom.

Razlika između dvostruke igle i ostalih je u tome što ima dvije igle pričvršćene na ramenu. Uz nekoliko mašte njima se mogu napraviti i razni dekorativni uzorki ili se poigrati odabirom boja i napraviti dvobojne šavove.

 

Prije upotrebe moramo naučiti kako dvostruku iglu namjestimo na šivaći stroj.

 

Najprije odvrnemo vijak s desne strane šivaće stopice. Kod većine strojeva to možemo napraviti bez dodatnog alata, ali kod drugih moramo si pomoći odvijačem. Dakle malo odvrnemo vijak i izvadimo staru iglu.

 

 

 

Umetnemo novu iglu, u našem slučaju dvostruku iglu,  s ravnim dijelom igle okrenutim od nas. Kad je ugla umetnuta, vijak zavrnemo natrag na svoje mjesto. 

 

 

 

Kako bi dvostruka igla mogla obaviti svoju zadaću trebat će nam dodatni držač konca. Neki strojevi već imaju ugrađen dodatni nosač, drugi ga imaju kao dodatnu opremu, a treći ne. 

 

 

 

Ako imamo dodatni držač konca, pričvrstimo ga na mašinu i ugradimo dva konca - svaki na svoje mjesto.

 

 

 

Ako imamo samo jedan nosač konca, konce možemo namotavati na manja vretena i slagati jedan na drugi na nosač. Moramo obratiti pozornost na to da se svako vreteno okreće u suprotnom smjeru.

 

 

 

Kad su konci ugrađeni oni se uvlače u stroj u isto vrijeme i povlače duž putanje navoja. Pomoći si možemo sa uputama šivaćeg stroja, jer imaju neki strojevi putanje za dva konca a neki za samo jedan. Na našem šivaćem stroju završili smo s provlačenjem jednog konca kroz ušicu kao i obično, ostavljajući drugi provučen točno preko prve veće ušice. Time se konci neće zapetljati tijekom šivanja. Na kraju provučemo konac i kroz igle.

 

 

 

Provjerimo je li također potrebno promijeniti ubodnu ploču za onu sa širim otvorom.

 

 

 

Prije početka šivanja je potrebno testirati ubod na komadu otpadnog materijala. To napravimo zato, da provjerimo, ako smo sve pravilno namjestili. Nauravnoteženi šav regulira se podešavanjem napetosti gornjeg konca.

 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna