Kako porubiti vafel tkaninu?

Vafel tkanina postaje svakim danom sve popularnija. Od nje se izrađuju pokrivači, prekrivači, ručnici, kuhinjski ručnici i slično. Da neće svi proizvodi biti završeni na isti način, predstavljamo 4 tehnike rubljenja, pomoću kojih možeš postići različite konačne izglede.

S OVERLOCK ŠAVOM

 

Najbrži i trenutno najpopularniji način rubljenja je s overlock šavom.

 

Prvo uz pomoć krede i okruglog predmeta (čaše, boce, čepa itd.) na tkaninu nacrtamo kutove željene oblike. Crtamo nekoliko mm od ruba. Rub opšijemo s overlock šavom, pri čemu stroj odreže nekoliko mm izvornog ruba. Ostatak konca iglom umetnemo u šav.

 

 

 

 

SAVIJANJEM

 

Klasični presavijeni rub jedna je od najčešće korištenih metoda rubljenja.

 

Na stražnjoj strani tkanine na uglovima, prvo s dvije linije označimo dodatak za šav. Treću liniju nacrtamo 6 mm od dobivene točke pod kutom od 45 °. Po ovoj liniji odrežemo ugao. 6 mm dodatka preklopimo prema unutra. Sada 2x preklopimo rubove i zašijemo ih ravnim šavom.

 

 

 

 

IZRADOM RESICA

 

Izrada resica najdugotrajnija je tehnika rubljenja ali konačni rezultat je zaista prekrasan a postupak je toliko opuštajući da se rado prepuštamo cijepanju.

 

Kratkim ravnim šavom (1-1,5 mm) okolo i okolo opšijemo kom materijala. Šivamo tako daleko od ruba, koliko duge resice želimo. Pomoću igle uklonimo niti materijala, koje teku paralelno sa šavom da dobijemo slatke resice.

 

 

 

 

S OBRUBNOM TRAKOM

 

Rubljenje s obrubnom trakom najzahtjevnija je od svih navedenih tehnika, a izgled ruba je uredan. Za jednostavniji izgled možete upotrijebiti pamučan obrubni trak, a za "otmjeniji" rub satenski.

 

Obrubnu traku razmotamo, preklopimo 1 cm kraće strane trake prema unutra i postavimo ga licem u lice na rub tkanine dužom stranom i zašijemo. Prije nego što dođete do ugla, zategnemo šav i preklopimo rubnu traku kao što je prikazano na slici. Zatim nastavimo šivanjem dok ne dođemo do sljedećeg ugla, gdje ponovimo postupak. Šivamo dok ne dođemo do početne točke. Okrenemo obrubnu traku, preklopimo je na stražnjoj strani i njome zagrlimo materijal. Na stražnjoj strani na uglovima preklopimo rubnu traku tako da izgleda jednako kao na prednjoj strani. Glačamo i sašijemo ravnim šavom.

 

 

 

Poigraj se i prije upotrebe isprobaj navedene tehnike rubljenja na manjim komadima materijala. Tehnike nisu ograničene na upotrebu na vafel tkanini; možeš ih koristiti i za rubljenje drugih tkanina poput pamučnog popelina, lakših dekorativnih tkanina, lana itd.

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna