Koju iglu odabrati za ručno šivanje

Kao i na izbor strojnih igala, posebnu pažnju moramo obratiti i pri odabiru igala za ručno šivanje. Poznajemo dosta vrsta, a svaka je prikladna za drugu vrstu materijala.

Danas ćemo ti predstaviti  sedam različitih vrsta igla za ručno šivanje koje možeš pronaći i na našim policama. Zato brzo provjeri, za što se koriste i odaberi one koje trebaš za sljedeći projekt. 

 

 

KLASIČNE IGLE ZA RUČNO ŠIVANJE

Takve su igle najsvestranije i stoga najpopularnije kod šivačica po diljem svijeta. Poznajemo različite dužine, koje se mogu koristiti za šivanje odjeće, za korekcije, aplikacije i još mnogo toga. Za njih je tipično da su vrlo oštre, nikad tupe, i da imaju malo uho. Na prvi pogled su jako elegantne i male ali neka te to ne zavara, jer su vrlo čvrste. Zbog ovih svojstava mogu jednostavno probiti materijale i lijepo klize bez stvaranja velike rupe. 
 

IGLE ZA VEZENJE

Odlikuje ih izuzetno oštar vrh, što je neophodno za jednostavan rad. Zbog ovog svojstva idealne su i za vezenje nekoliko finijih i elegantnijih materijala, kao što su među ostalih svila i saten. Ponašaju se nekoliko većim uhom, jer možemo zbog toga koristiti deblje niti ili čak više pramena niti za vezenje odjednom, što je za takav način stvaranja neophodno. Kod odabira igla za vezenje je bitno, da odaberemo dovoljno veliku iglu da ne dođe do bespotrebnog trpanja i trošenja niti. 
 

IGLE ZA ŠIVANJE PERLICA

Ove vrste igala idealne su za umetanje perlica, kao i za izradu nakita i za šivanje i vezanje perlica na različite tkanine. Osim toga mogu se koristiti i za šivanje i pričvršćivanje šljokica. Opet imamo na volju nekoliko različitih dužina, a budući su vrlo uske ih možemo jednostavno provući kroz perlice, da si olakšamo rad. Stoga je važno odabrati dovoljno malo iglu koja neće slomiti krhke perle.
 

IGLE ZA TAPECIRANJE

Igle koje koristimo za teže, kompaktnije i deblje tkanine također su same po sebi malo veće i teže od običnih igala za ručno šivanje. Poznajemo dvije vrste, i to ravne ili zakrivljene, koje su posebno pogodne za šivanje materijala koji je već namješten na artikl, npr. sofa ili fotelja. Zbog ukrivljene oblike je šivanje u tom slučaju mnogo lakše i više precizno. 
 

IGLE ZA KOŽU

Igle za šivanje kože se na prvi pogled najviše razlikuju od svih i najlakše ih je prepoznati. To ja zato što njihov vrh nije okruglao, već trokutastog oblika. Ovaj jedinstven oblik vrlo je važan jer omogućuje da se igla lakše probije kroz teži materijal poput kože, baršuna ili vinila. Zbog trokutastog vrha materijal se tijekom rada ne haba i ne uništava. 
 

IGLE ZA VUNU

Igle za pređe su vrlo zanimljive i najčešće se koriste za spajanje pletenih dijelova. Za razliku od klasičnih igala ove su tupe i nikad oštre kako ne bi oštetile već izrađene proizvode. Uho igle je također veće, jer nam to omogućuje rad s težim i debljim pređama. Neke imaju zato i zakrivljeni vrh, kako bi se lakše završilo pletenje.
 

IGLE ZA KRPANJE PLETENINA

Igle za krpanje su do neke mjere slične klasičnim iglama za ručno šivanje, ali se od njih razlikuju po većem uhu. Zbog toga se mogu koristiti i za krpanje predmeta, npr. rupe na pletenoj odjeći, čak i od one malo deblje pređe. Odlične su i za krpanje čarapa. Ove igle su također dostupne u različitim dužinama, a one nešto duže idealne su za popravak artikala od posebno debele pređe.
Uvijek je važno odabrati pravu iglu za svoj projekt jer će nam to uvelike olakšati posao. Inače se može dogoditi da tijekom rada promijenimo iglu i probamo veći ili manju kako bismo postigli savršen krajnji rezultat. Sada ćeš također ti znati koju iglu odabrati 😉

 

 

Izvor: 

https://www.jjneedles.com/images/needles-guide/Hand_Sewing_Needle_Size_Guide_Type_Length.pdf

https://www.marthastewart.com/7615873/sewing-needle-guide-types-projects 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna