Održiva moda

U posljednje vrijeme, posebno u modnom svijetu, često susrećemo pojmove poput održive ili etične mode, nadcikliranje ali znamo li zapravo što znače?

Zbog brzog načina života i rastuće potražnje za novim stvarima, možemo pasti u rutinu, kada više ne slijedimo mnoge brandove i njihove pozadinske priče, stoga smo za današnju blog objavu inspiraciju crpili od raznih domaćih i stranih dizajnera i kreatora, koji dokazuju da i mi možemo pridonijeti boljem okruženju i kvaliteti života. Zanima vas kako?

 

 

 

Zabavna ideja je da se ohrabrimo i započnemo šivati svoju vlastitut odjeću i modne dodatke. Hobi koji se u početku može činiti prezahtjevnim, može biti zanimljiv način za stvaranje jedinstvenih proizvoda, koji će nas učiniti ponosnima. Svjesni smo da je svaki početak težak i stoga je potrebno polako krenuti tim putem. Za pomoć možete zaviriti na internet (Youtube je pun sjajnih ideja, na raspolaganju je i ogromna količina blogova i sličnih zapisa), nekoliko trikova, ideja, krojeva i uputa možete pronaći na našem blogu ili se sa nama posavjetovati u poslovnicama i na chatu, gdje nastojimo pružiti odgovore na sva vaša pitanja. U širokoj ponudi boja i uzoraka materijala zasigurno ćete pronaći nešto za sebe.

 

Ako, pak, šivanje nije vaša jača strana, možete se obratiti onima koji ga savladaju. Kupnja od manjih brandova idealna je za sve koji vole jedinstvene proizvode, podržavate ih lokalno i žele znati odakle točno dolazi vaš proizvod i tko ga izrađuje. Srećom, kod nas možete već pronaći ogroman broj nadarenih vlasnika malih poduzeća, koji će vam rado pomoći kod odabira, bilo da se radi o odjeći, igračkama, modnim dodacima ili bilo čemu drugom.

 


Zašto je sve tako važno?

Odgovor na takvo pitanje u osnovi je vrlo jednostavan. Izrađujući odjeću i dodatke sami ili kupujući ih od manjih proizvođača, promičemo etiku, kreativnost, podržavamo samostalne poduzetnike, lokalno gospodarstvo, normalne uvjete rada, štitimo okoliš od prekomjernog iskorištavanja resursa, osim toga smo nagrađeni jedinstvenim proizvodima koje možemo prilagoditi i zabaviti se radeći to.

 

 

 

Rječnik riječi

 

ODRŽIVA MODA

Odnosi se na ekološki prihvatljiviji pristup dizajniranju, proizvodnji i potrošnji odjeće. Također se fokusira na produženje životnog vijeka odjeće. 

ETIČNA MODA

Od održive se razlikuje po tome što se fokusira na društveni utjecaj modne industrije. Gleda na moralno pravednije stvaranje / proizvodnju.

KRUŽNA MODA

Kaže da stvari ne bacamo, već ih preoblikujemo i koristimo za nešto drugo.

NADCIKLIRANJE

To je nadogradnja recikliranja, pri čemu se vrijednost otpada povećava s manje obrade, što zahtijeva manje energije od recikliranja. Izvrsno je jer uklanja otpad iz sustava i potiče kreativnost.

OTPAD OD PROIZVODNJE

Odnosi se na otpad nastao tijekom proizvodnje proizvoda. Uvijek je važno koristiti što više osnovnih sirovina u proizvodnji, na koje su mala poduzeća vrlo pažljiva. Istodobno, to je nešto na što možete pripaziti u slučaju da sami sjednete za šivaći stroj.

ŽIVOTNA PLAĆA

Je minimalni dohodak potreban radnicima da mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe. U modnoj industriji to radnici često ne postižu, stoga je dobro poticati radna okruženja pogodna za radnike.

 

Izvor:

https://beautyfullblog.si/slovarcek-trajnostnih-modnih-izrazov/

https://eco-age.com/magazine/how-begin-making-your-own-clothes-help-made-my-wardrobe/

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna