Sve o materijalu: prirodna vlakna

Materijal može biti izrađen od prirodnih ili umjetnih (kemijskih) vlakana. Ovaj put predstavljamo vam prirodna vlakna koja dijelimo na biljna i životinjska. Od biljni su najpoznatija pamuk i lan, a od životinjskih vuna i svila.

Biljna vlakna:

PAMUK
LAN

RAMIJA

Životinjska vlakna:

VUNA
SVILA

 

 

PAMUK

 

Pamuk je prirodno vlakno proizvedeno od sjemena biljke pamuka. Mekan je, odlično upija, dobar izolator, izdržljiv te ugodan na dodir i za nošenje. Njegovi nedostaci su slaba UV opstojnost i brza gorivost. Često se miješa i drugim sirovinama, čime materijal dobije dodatnu kvalitetu i upotrebu. Mješavine poliestrom se manje gužvaju, elastin dodaje elastičnost, viskoza i lan doprinose lijepom padu materijala, različiti nanosi na gornjem sloju materijala pružaju dodatni učinak, kao što je sjaj.

 

Materijal od pamučnih vlakana pogodni su za izradu donjeg rublja, odjeće, posteljine, ručnika, kuhinjskih krpa, stolnjaka i slično.

 

  

 

 

 

LAN


Lan je prirodno biljno vlakno s dugom tradicijom. Dok se pamuk sa srednjeg Istoka nije donosio u Europu, lan je bio najvažnije vlakno. U upotrebi je bio već oko 36.000 godine. Vlako je kruto i neelastično, zbog čega se materijal značajno gužva i upravo to daje proizvodima poseban čar. Na dodir je mekan, ima lijep sjaj i izdržljiv je. Brzo upija vlagu i brzo je i odvaja, također djeluje izolativno, zbog čega je materijal u vručini ugodno hladan. Antibakterijski je i neealergijski. Pranjem postaje lan sve mekši i ugodan za nošenje.

 

Koristi se za širok izbor odjeće, ponajprije za ljetnu odjeću, hlače, kostime, haljine, pa i za stolnjake, zavjese, kuhinjske krpe i slično.

 

 

 

 

 RAMIJA

 

Ramija je također jedno od najstarijih vlakana za proizvodnju materijala; koriste se najmanje 6.000 godina. Jedno je od najjačih prirodnh vlakana s svojstvima pamuka i lana. Kao i za lan, i za ramiju je karakteristično gužvanje, tkanina ima također blagi sjaj, antibakterijski je i hitro se suši. Iz tog razloga se može brzo zamjeniti za lan. Cjenovno povoljnija je od lana i također manje izdržljiva. Pranjem postaje tvrđa i manje ugodna za nošenje. 

 

Koristi se za širok izbor odjeće, ponajprije za ljetnu odjeću, hlače, kostime, haljine pa i za stolnjake, zavjese, kuhinjske krpe i slično.

 

 

 

 

VUNA 

 

Vuna je prirodno tekstilno vlakno koje se dobiva rezanjem i češljanjem životinjske dlake. Najčešće se koristi ovčja vuna, a često se koriste i dlake drugih životinja, prije svega dlaka koza, zečeva, lama, alpaka i slično. Zbog ljuskave površine je u vunenim vlaknima zarobljeno više zraka i zbog toga je vunena odjeća topla. Vuna može biti meka, topla i ugodna ili rubustna i izdržljiva. Vunena vlakna su obično puno lakša od pamučnih, ne gore i vrlo su elastična, zbog čega se proizvodi teže istrljaju i lijepo se prilagođavaju obliku tijela. Poput pamuka imaju slabo otpornost na UV zrake i na mikroorganizme i insekte. Vuna je osjetljiva na pranje stoga je predviđeno čišćenje u čistionici, jer se prilikom pranja jako skupi i valja, može se pojaviti i piling.

 

Iz vune možemo izraditi donje rublje, gornju odjeću, kape, šalove, rukavice i čarape pa i deke, tepihe i slično.

 

 

 

 

SVILA

 

Svila je prirodno beljačevinsko vlakno životinjskig izvora koje se dobiva od kukuljice dudovog svilca. Svilena vlakna su filamentna odnosno beskrajna i izuzetno fina, proizvodi su vrlo upijajući, ugodni na dodir i izuzetno udobni za nošenje. Svila je osjetljiva na UV svjetlost i temperaturu, pa se zato ne suši na suncu i ne glača na visokim temperaturama. Preporučuje se čišćenje u čistionici. Suprotno je moguće veliko skupljanje i gubitak kvalitete materijala.

 

Koriste se za izradu donjeg rublja, svečane odjeće, šalova i kravata.

 

  

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna