Sve o materijalu: tkanina

Materijali su sastavljeni iz prirodnih ili umjetnih vlakana, koja su oblikovana u niti. Poznati su nam različiti načini za izradu materijala, kao što su tkanje, pletenje i filcanje.

Tkanje je najpoznatiji način proizvodnje. To je proces preplitanja najmanje dva sistema niti od kojih se uzajamno preplitanje vrši okomito i prvokutno odnosno po osnovi te po potku. Po načinu tkanja razlikujemo tri osnovne tkanine: platno, keper i atlas (saten). Postoji još mnogo drugih tkanina s kojima postižemo kompleksnije i dekorativne materijale.

  

Platno je najvjerojatnije i najstariji način tkanja gdje se nit potka i nit osnove prepliću uzajamno, jedna preko druge. Tkanina je obostrana, što znači, da prednji i zadnji dio materijala izgledaju jednako. Tekstura može biti gladka ili gruba, to zavisi od same niti. Platno poznajemo pod različitim imenima – zavisi od sastava niti i od težine. Najpoznatiji predstavnici te grupe materijala su popelin (iz fine pamučne pređe), batist (providna tkanina iz jako fine pamučne pređe), taft (iz svile), platno (iz pamuka ili lana) i kanvas (gruba, rjeđa pamučna ili lanena tkanina).

 


Keper izgleda tako, da jedna potka nit teče preko barem dvije osnovne niti (ili obrnuto – jedna osnovna nit teče preko barem dvije potkovne niti), zbog čega možete na licu materijala uočiti dijagonalne linije. Izrazitost linija zavisi od težine materijala i mogu teći u lijevu ili desnu stranu. Često su to guste, tvrde i izdržljive tkanine, koje su mekše i jače od platnenih, a istovremeno imaju lijepši pad i manje se gužvaju. Glavni predstavnici su jeans, riblja kost, škotski karo i pepita.

 

 


Atlas 
tkanina je poznata po nježnom sjaju na licu i bez sjaja na poleđini ukoliko se za takvo tkanje upotrijebi npr. svilena pređa. Tipičan način tkanja kod atlas tkanine je taj da svaka osnova povezuje svaku petu potku ili obrnutno. Pod imenom atlas susrećemo različite vrste materijala bilo kojeg sirovinskog sastava. Najpoznatije su damast i saten.

 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna