LJETNA RASPRODAJA je ovdje! Iskoristi popuste do - 50%

Boho ljetni komplet

Ljeto je tu, a s njim i lagana, prozračna i svijetla odjeća. Napravi si boho komplet od pamučnog rišlja u kojem će ti biti udobno, ali će u isto vrijeme tvoj outfit biti savršen i trendi.

TREBAŠ:

 

- 3 m materijala rišlje (0,6 m za top i 2,4 m za suknju)

- 1m bijelog pamučnog popelina za podstavu

- 2,5 cm široku elastiku za struk na topu

- 3,5 cm široku elastiku za struk na suknji

 

UPUTE ZA IZRADU TOPA:

 

Kroj nacrtamo izravno na materijal ili ga prvo nacrtamo na papir za krojenje, a zatim ga postavio na materijal i izrežemo. Također skrojimo podstavu. Pri krojenju pazimo da ne zarežemo u rub rišlje materijala jer ćemo ga kasnije koristiti za volane.

 

 

Prvo ćemo zašiti top. Počinjemo kod ramenog šava. Stavimo oba prednja dijela licem u lice na stražnju stranu topa. Zašijemo rameni šav 1 cm od ruba i zglačamo šavove. Isto napravimo i s podstavom.

 

 

Sada ćemo zašiti vrpce za ovratnik. Izglačamo ih tako da ih prvo stavimo na pola, a zatim još svaku polovicu na pola. Sva četiri sloja su "složena" zglačamo te vrpce zašijemo uz sam rub s obje strane.

 

 

 

U sljedećem koraku sašit ćemo ovratni dio. Podstavu i vanjski dio topa stavimo licem u lice i na označena mjesta umetnemo vrpce u ovratnik. Zašijemo cijeli ovratnik do točke koja označava kraj izreza.

 

 

Vrhove uglova porežemo da se ljepše okrenu na pravu stranu. Pazimo da ne zarežemo u šav. Po okruglini nekoliko puta zarežemo dodatak za šav tako da će okruglina ljepše stajati kada je okrenemo na pravu stranu. Ponovno pazimo da ne zarežemo šav. U dodatak za šav zarežemo na mjestu koje označava kraj ovratnika (gdje smo započeli i završili šav ovratnika). To će nam pomoći da zašijemo središnji šav prednjeg dijela topa u sljedećem koraku.

 

 

 

Šav prvo razdvojimo glačanjem, zatim okrenemo na pravu stranu i vanjsku stranu topa, rišlje, zglačamo 1mm prema unutra, tako da se rub podstave ne vidi izvana.

 

 

Sada ćemo zašiti središnji šav prednjeg dijela topa: rišlje i podstavu. Desnu i lijevu polovicu prednjeg dijela postavimo licem u lice, tako da mjesto dodira bude na kraju v izreza do kuda smo prethodno sašili ovratnik. Zašijemo 1 cm od ruba i zglačamo šav.

 

 

Ovratnik zašijemo s vanjske strane, sve do kraja v izreza, oko 3mm od ruba.

 

 

U sljedećem koraku napravit ćemo volane. Upotrijebit ćemo rub rišlje materijala koji je ostao od krojenja. Trebamo dvije dugačke trake, dužine 1m-1,2m. Ako imamo overlock, trake porubimo valjanim šavom, a ako nemamo, na običnom stroju s porubnom stopicom. Porubimo sve tri strane trake, ostavljajući samo sirovu stranu koja će biti skrivena u šavu rukava.

 

 

Sada ćemo nabrati traku. Na stroju nastavimo najduži mogući šav i napetost gornjeg konca postavimo na nisku. Šivamo otprilike 7mm od ruba, na onu stranu trake koju nismo porubili. Šivamo na početku šava ali ne na kraju. Ako ne ostavimo neobrađen šav na kraju, nećemo moći nabrati materijal!. Materijal se nabira povlačenjem gornjeg konca.

 

 

 

Traku želimo nabrati toliko da bude iste dužine kao otvor za rukav koji smo označili na kroju. Kada je traka nabrana na istu dužinu, donji i gornji konac se vežu na kraju. Ravnomjerno rasporedimo nabore duž cijele dužine trake. Zatim se traka prišije na izrez rukava, na rišlje, 7 mm od ruba. Traku pričvrstimo kako bi nam bilo lakše u sljedećem koraku, kada ćemo uz nju prišiti podstavu.

 

 

 

Sada ćemo zašiti podstavu na rišlje duž otvora za rukav. Šivamo od jedne oznake do druge za izrez rukava, 1 cm od ruba. Budući da trebamo rišlje i podstavu šivati ​​licem u lice, tijekom šivanja ćemo imati cijeli top ”uhvaćen” između dva sloja. Prije nego što zašijete ovaj šav pričvrstite ga pribadačama i provjerili je li pravilno sastavljen.

 

 

Kao što smo učinili s v izrezom, ovdje smo također zarezali u dodatak za šav na oba kraja šava gdje završava otvor za rukav. Pazimo da ne prerežemo šav. Šav najprije razdvojimo glačanjem, a zatim još zglačamo na vanjskoj strani.

 

 

Sada ćemo zašiti bočni šav, rišlje i podstavu. Šivamo na isti način kao što smo šivali središnji šav na prednjoj strani topa, mjesto dodira je kraj otvora za rukav. Na isti način zašijemo drugi rukav i bočni šav.

 

 

Otvor za rukav zašijemo s vanjske strane, cca 3 mm od ruba. Neobrađene rubove rišlja s unutarnje strane topa završimo cik-cak ili overlockom, ako ga imamo. Trebamo poraditi samo na dijelu koji nije prekriven podstavom.

 

 

Top ćemo porubiti na donjoj strani prije dodavanja elastike u struk. Porubimo tako da presavijemo prvi materijal prema unutarnjoj strani 5 mm i sašijemo. Zatim ponovno presavijemo rub za 5 mm i ponovno zašijemo. Dakle, imamo lijep, uzak završetak.

 

 

Na top moramo samo prišiti elastiku. Elastiku stavimo oko svog struka i odrežemo željeni opseg. Predlažemo da vas elastika ne steže u struku, već je iste širine kao i vaš struk. Po želji ga možete napraviti užim ili širim. Elastiku zašijemo u krug i podijelimo je (označimo) na četiri jednaka dijela. Elastiku ćemo zašiti s unutarnje strane tako da kraj podstave bude zašiven i skriven ispod elastike. Također označimo sredinu straga i sprijeda na topu. Poravnamo četiri oznake na elastiki s 4 oznake na topu (bočni šav, sredina sprijeda i straga) tako da je elastika ravnomjerno raspoređena.

 

 

Elastiku zašijemo duž oba ruba okolo i okolo. Završimo krajeve obje trake na ovratniku. Mi smo to napravili gustim cik-cak šavom. To je to, top je gotov!

 

 

 

 

IZRADA SUKNJE:

 

Najprije trebamo obraditi rubove krojenih dijelova: Na prednjoj i stražnjoj strani rišlja i podstave, obradit ćemo sve tri strane, osim gornje koja će biti u struku. Krojne dijele za nabrani donji trebamo obraditi samo na bočnim šavovima. Ako imamo overlock, radimo ga overlockom, a na običnoj mašini cik-cak šavom. Zatim zašijemo bočne šavove na sva tri dijela suknje: glavni dio, podstavu i nabrani donji dio suknje. Kod svih postavimo prednji i stražnji dio licem uz lice i zašijemo 1 cm od ruba. Sve šavove zglačamo.

 

 

 

Nabrani donji dio suknje porubimo na gornjem i donjem dijelu. To napravimo na isti način kao i na donjem dijelu topa. Prvo savijemo i zašijemo 5 mm, a zatim ponovo savijemo i zašijemo 5 mm kako bismo sakrili neobrađeni rub. Gornji rub podijelimo (označimo) na 8 jednakih dijelova tako da imamo označene dodirne točke kada budemo nabrani donji dio šivali na glavni dio suknje.

 

 

 

Sada ćemo nabrati donji dio suknje. Za nabiranje koristimo istu tehniku ​​kao i za rukave topa. Posebno naberemo prednju polovicu, a posebno stražnju polovicu jer je inače šav jako dugačak i nepraktičan za nabiranje. Donji dio ćemo nabrati toliko da bude iste širine kao glavni dio suknje. Također dijelimo donji rub glavnog dijela suknje na 8 jednakih dijelova. Kada je donji dio suknje dovoljno nabran koristimo označene točke koje nam pomažu da ga ravnomjerno pričvrstimo na glavni dio suknje. Donji dio suknje stavite cca 2 cm preko donjeg ruba glavnog dijela suknje i zašijemo ga tako da rub malo "strši".

 

 

Sada ćemo umetnuti podstavu u suknju. Gornje rubove glavnog dijela i podstave podijelimo na 8 jednakih dijelova i označimo ih. Umetnemo podstavu u suknju s pogrešne strane na pogrešnu stranu suknje, skrivajući oba bočna šavova. Zašijemo ih zajedno 7 mm od ruba.

 

 

U sljedećem koraku pripremit ćemo struk za suknju. Zašijemo ga po bočnim šavovima, zglačamo šavove i preklopimo na pola (na pravu stranu). Zglačamo. Podijelimo i označimo struk na osam jednakih dijelova kako bismo ga lakše pričvrstili na suknju. Struk suknje postavimo licem u lice na gornji rub suknje i zašijemo 1 cm od ruba ostavljajući rupu od 10 cm kroz koju ćemo provući elastiku.

 

 

 

Elastiku mjerimo gdje ćemo nositi suknju: može biti u visokom struku ili niže. Preporučamo da odrežete koji centimetar manje jer se prilikom šivanja malo rasteže. Elastika se provlači kroz struk suknje uz pomoć sigurnosne kopče (“ziherice”). Kad dolazimo okolo elastiku zašijemo tako da jedan kraj stavimo preko drugog i zašijemo cik-cak šavom. Zašijemo rupu na struku suknje.

 

 

 

Elastiku prošijemo po sredini, okolo i okolo da se ne okreće. Overlock ili cik-cak šavom završimo još unutarnji neobrađeni rub struka. Suknja je gotova.

 

 

 

 

 

 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna