NOVA KOLEKCIJA je ovdje!

Košarica od materijala

Višenamjenska košarica od materijala izvrsno je rješenje za spremanje svih sitnica ili organiziranje doma. Osim toga, njome možeš uljepšati i svečani stol. U koju svrhu ćeš je ti koristiti?

TREBAMO:

  • popelin i lakša dekorativna tkanina
  • punilo
  • obrubnu traku
  • deblji filc (2 do 3 mm)
  • konac

 

Veličina košarice je proizvoljna, promjer se može mijenjati po želji, kao i visina stranice. Košara je pogodna za posluživanje kruha, peciva, uskršnja jaja itd. Može se koristiti kao košara za pohranu pribora za heklanje (kukičanje), pletenje ili šivanje. Koristimo odgovarajuću pamučnu tkaninu, ne previše meku, npr. platno, dekorativne tkanine, jeans.
 

 

 

Dno je u obliku kruga, što je ujedno i osnova od koje krećemo. Veličinu biramo sami. Na papir nacrtamo krug i napravimo šablonu. Precrtamo ga na šaren i prugast materijal i dodamo 1 cm dodatka za šav. U našem primjeru promjer kruga je 21 cm.
 

 

 

Krug precrtamo na deblji filc, gdje ne dodajemo dodatka za šav. Izrežemo.
 

 

 

Šareni materijal okrenemo stražnjom stranom prema sebi, na nj postavimo krug od filca, preko njega stavimo prugasti krug ličnom stranom prema sebi. Krugove zašijemo po cijelom opsegu 0,5 cm od ruba.
 

 

 

Za stranicu košare izrežemo pravokutnik od materijala odn trake. Dužina trake jednaka je opsegu kruga. Širina trake određuje visinu košare. U našem primjeru je traka veličine 16 cm × 66 cm (plus 1 cm dodatka za šav).
 

 

 

Trake složimo zajedno sa stražnjim stranama i sašijemo jednu dužu stranu (1 cm od ruba). U razmaku od 10 cm okomito sašijemo trake šest puta po dužoj strani. Ovako napravimo džepove. (nacrtaj strelice i šav).
 

 

 

Na sašivenoj dužoj strani napravimo trokutasti zarez na svakom okomitom šavu kako bi se kasnije strana mogla sašiti na krug (izjednačimo opseg kruga i dužinu stranice).
 

 

 

Bočni šav stranice sašijemo. Na šav položimo i prišijemo obrubnu traku.
 

 

 

Traku zatim presavijemo i sašijemo kako bi je špljoštili na stranicu.
 

 

 

Sašiti rub stranice pričvrstimo na dno odn. krug i zatim ih sašijemo. Dijelove okrenemo tako, da je košarica npr. iznutra prugasta, izvana šarena.
 

 

 

Po sašitem rubu položimo i pričvrstimo obrubnu traku. Zašijemo je.

 

 

 

Džepove dobivene košarice napunimo punilom.
 

 

 

Na gornji rub košarice položimo i pričvrstimo obrubnu traku. Zašijemo je i košarica je gotova!
 

 

 

Koji uzorak ćeš ti koristiti za izradu?

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna