NOVA KOLEKCIJA je ovdje!

Šivanje za početnike

Svaki početak može biti težak, ali upornošću i dobrim savjetom može se puno doprinijeti. Ako se već dugo baviš šivanjem, ali nisi siguran_na odakle početi, današnji post je savršen za tebe. Zajedno ćemo proći kroz osnovne informacije koje moraš znati prije nego što sjedneš za šivaći stroj.

GDJE POČETI?

Osim dobre volje, za početak ti je potrebno nekoliko osnovnih proizvoda koji će ti biti od velike pomoći pri šivanju:

 

  • šivaći stroj
  • škare za materijal ili kružnu oštricu i podlogu za rezanje
  • materijal (preporučamo nerastezljive tkanine, kao npr pamučni popelin)

  • kvalitetan i izdržljiv konac
  • paralicu

 

Na početku odvoji vrijeme da se upoznaš priborom i stekneš osjećaj za šavove. Ne odustaj, na početku sve izgleda puno teže.
 

 

NA ŠTO TREBAŠ BITI SVJESAN_NA?

 

Poznavanje šivaćih pojmova

Jesi li ikada čuo_la za heftu ili brodić? U svijetu šivanja često nailazimo na nerazumljive pojmove ili kratice. Ali ne brini; kako bismo ti olakšali prve korake, na jednom mjestu prikupili smo najčešće riječi s kojima se svaki početnik susreće. Da ne bude previše, rječnik smo podijelili na prvi i drugi dio.

 

 

Odabir pravog šivaćeg stroja

Dobar šivaći stroj pravit će ti društvo dugi niz godina. Kako bih odredio_la koji je šivaći stroj pravi za tebe i tvoje projekte, trebaš si postaviti neka ključna pitanja. Što želim sašiti? Koliko novca želim potrošiti? Želim li mehanički ili elektronički šivaći stroj? Na što trebam obratiti pozornost? Sve odgovore otkrivamo ti u objavi na blogu.

 

 

Pranje i skupljanje materijala

Odabir materijala za tvoj prvi projekt uvijek je poseban doživljaj. Prilikom odabira ne zaboravi provjeriti skupljanje materijala, što nam često izmiče iz glave i može u konačnici uništiti projekt. Različite vrste materijala različito se ponašaju tijekom prvog pranja i zato smo pripremili kratki vodič koji će ti pomoći da izbjegneš pogreške.

 

 

Odabir pravog konca

Kao što je važan odabir prave igle, važan je i odabir pravog konca. U našoj ponudi možeš pronaći konce za razne namjene. Kako bih lakše saznao_la koji konac ti je potreban za tvoj projekt, pročitaj blog post u kojem između ostalog objašnjavamo što znače brojke koje opisuju debljinu konca.

 

 

 

Odabir prave strojne igle

Prilikom šivanja često se postavlja pitanje koju vrstu i veličinu igle odabrati za sljedeći projekt. Odgovor je vrlo jednostavan – ovisi o vrsti i debljini tkanine i konca koji se koristi. Odabir prave igle ključ je za kvalitetan šav. U izboru prave igle pomozi si blog objavom u kojoj smo detaljno razradili vrste igala prema namjeni.

 

 

 

Razlikovanje šavova

Vjerojatno se u ovom trenutku pitaš zašto tvoj šivaći stroj ima toliko različitih šavova. Za većinu projekata potreban ti je samo ravan  i cik-cak šav, a poznavanje svega ostalog samo je dodatni plus. Kako bi tvoji projekti bili potpuniji, pogledaj šest najkorisnijih šavova za bilo koji projekt.

 

 

Čišćenje i održavanje stroja

Šivaći stroj može ti vjerno služiti dugi niz godina ako ga dobro čuvaš, čistiš i prema potrebi nauljiš. Ako tvoj šivaći stroj koristiš svaki dan, preporučujemo da ga čistiš barem jednom tjedno. Ako njime šivaš jednom tjedno, onda ga je poželjno čistiti jednom u nekoliko tjedana odn jednom mjesečno. Ovo možda zvuči kao velika stvar, ali uvjeravamo te da nije. U tu svrhu pripremili smo i video u kojem ti pokazujemo kako to možeš napraviti kod kuće.

 

 

 

POČETNI PROJEKTI 

Kako bismo ti olakšali početak, pripremili smo popis jednostavnih projekata za koje smo sigurni da ćeš ih uspješno napraviti. Njihova izrada je jednostavna i savršene za sve koji nisu majstori za šivaćim strojem.

 

 

 

 

Veselo na posao!

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna