Vodič za odabir šivaćeg stroja

Svaka kupnja hobi šivaćeg stroja nešto je posebno, jer je ovaj stroj naš pratilac još dugi niz godina. Naravno, tako je ako kupimo prikladan i kvalitetan šivaći stroj koji će nam odgovarati.

Prije svake veće kupnje potrebno je postaviti nekoliko bitnih pitanja koja smo pripremili u nastavku. Ako i ti želiš dobiti samo najbolje za svoj novac, čitaj dalje 😉

 

 

1. Kakav sam korisnik i što želim šivati? 

Prvo se moraš odrediti kakav korisnik si. Jesi li osnovni, koji šiva samo za sebe i svoje najmilije od jednostavnih, elastičnih materijala? Jesi li napredni korisnik, koji malo bolje poznaje šivanje i osjeća se udobno za šivaćim strojem? I za kraj jesi li znalac koji ima šivanje u malom prstu? Također se zapitaj što želiš šivati? Jesu li to manji popravci tkanina, dječja odjeća, manji dodatci itd. ili govorimo o većim projektima. Uvijek prilagodi izbor svojim potrebama. 

 

 

2. Koliko novca želim potrošiti?

Cijene hobi šivaćih strojeva na tržištu kreću se od 700 do 35.000 HRK i više. Stoga se potrebno dobro raspitati i razmisliti koliko bih novca uložio_la u kupnju. Nakon što odgovoriš na sva pitanja i imaš jasnu sliku u glavi što tražiš, najbolje je otići u trgovinu i razgovarati sa zaposlenicima. Oni također mogu dati dobar savjet.

 

 

3. Želim mehanički ili elektronički šivaći stroj? 

Prvo moraš znati razliku između to dvoje. Npr. mehanički strojevi uglavnom imaju cik-cak šav od 5 mm i njima je teško šivati ​​dekoracije. Također overlock šav neće biti tako lijep kao kod elektroničkog šivaćeg stroja. Mehanički stroj također nema takvu mogućnost pogodnosti (tj. položaj igle, rez konca, da konac ne pobjegne iz igle, dobra LED rasvjeta i sl.).

 

 

4. Koliko je važna kvaliteta šivaćeg stroja? 

Pobrini se da je šivaći stroj kojeg kupiš zaista kvalitetan jer će ti tako dobro služiti dugi niz godina. Prije svega, provjeri je li stroj prikladan za tvoje potrebe. Među najčešće spominjanim i korištenim strojevima je brend japanskog proizvođača Janome koji je prošle godine proslavio 100 godina.

 

 Jesi li znao_la, da je brend Janome prvi počeo koristiti okruglo kralješke i tako postigao jednostavnije šivanje bez zaglavljivanja? 

 

 

5. Koja je dodatna oprema šivaćeg stroja? 

Izrazom "dodatna oprema“ ne mislimo na standardnu opremu koja je dio šivaćeg stroja i pripada nam odmah nakupa, već na opremu koja se s vremenom može kupiti radi boljeg korisničkog iskustva i rezultata. Govorimo npr. o tačkah za prostoručno šivanje, tačkah za rubljenje, aparatima za šivanje traka, dodatnim proširenjem stola itd. Stoga svakako provjeri koje su ti mogućnosti nadogradnje u budućnosti.

 

 

6. Gdje mogu kupiti šivaći stroj? 

Najbolje je provjeriti nekoliko različitih ponuda prije nego što se odlučiš za jednog. U svom istraživanju nemoj zaboraviti pitati jesu li ovlašteni i također nude servis strojeva. Ovo je najbolja opcija, jer ti mogu priskočiti u pomoć čak i kod manjih problema. U razgovoru sa zaposlenicima pokušaj saznati jesu li i oni upoznati s ponudom. Tako će ti od samog početka dati bolji savjet.

 

 

7. Na što još trebam obratiti pažnju?

Prilikom kupnje svakako provjeri imaš li i jamstvo i prije svega koliko dugo jamstvo traje. U slučaju greške ili problema, možeš to iskoristiti. Također provjeri jesu li priložene upute jasno i razumljivo napisane. Često se događa da nam s novim strojem nije sve jasno i uvijek dobro dođe ako si možemo pomoći uputama.

 

 

Uz pravi šivaći stroj, svaki šivaći podvig bit će mali zalogaj 😊 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna