Pranje i skupljanje materijala

Skupljanje materijala često je nešto što nam može brzo izmaći iz uma i posljedično uništi cijeli projekt koji smo zamislili. Budući da se različiti materijali različito ponašaju tijekom prvog pranja, za tebe smo pripremili kratki vodič kako bi izbjegao_la neželjenim greškama.

Važno je materijal oprati prije svakog početka šivanja. Prvi razlog je uklanjanje prljavštine koja se nakupila tijekom procesa proizvodnje ili transporta. Drugi razlog je svakako skupljanje materijala, koje se obično događa tijekom prvog pranja. Možeš li zamisliti šivanje materijala bez prethodnog pranja i smanjenje tvoje gotove kreacije za čak broj ali dva pri prvom pranju?

 

Većina prirodnih materijala skupi se za nekoliko posto prilikom prvog pranja. Za pamuk je npr. tipično 5 % skupljanje, što nije puno ali moramo biti svjesni, da 10 ili više posto skupljanja nije neobično. Kako bi to spriječio_la, materijal je potrebno oprati i osušiti na isti način kako to namjeravaš činiti u budućnosti.

 

 

 

Kojeg materijala prije upotrebe nije potrebno oprati?

 

Postoje i neke iznimke gdje nije potrebno uključiti pranje u pretpripremu materijala.

 

To je obično tada, kada je u pitanju šivanje modnih dodataka, koji se također inače ne bi prali u perilici (novčanici, torbice, pojasi itd.). 

 

To vrijedi i za  određenu odjeću, koju nosimo u kemijsku čistionicu (npr. vunene jakne, haljine od svile itd.). U tom slučaju možemo koristiti paru i glačalom se samo približimo materijalu. 

 

Također nije potrebno prati 100 % sintetične materijale, ali se preporučuje jer tome izbjegnemo eventualni prljavštini.

 

 

Nekoliko dodatnih savjeta prije početka pranja

 

  • Ako od odabranog materijala izrežeš kvadratić dimenzije 10x10 cm i opereš ga u stroju, tada možeš točno odrediti za koliko će se materijal skupiti. Podatak možeš spremiti za budućnost.
  • Ne stavljaj materijal u perilicu presavijen, već ga odmotaj.
  • Materijal peri zajedno sa sličnim bojama, jer može materijal ispustiti  nešto viška boje.
  • Materijal nakon pranja također izglačaj.

Nakon pranja kvadratić ponovno izmjeri i odbroji rezultat od izvorne dimenzije. Tako dobiješ razliku, koja predstavlja vrijednost skupljanja. Podijeli vrijednost skupljanja  s izvornom veličinom kvadrata a zatim pomnoži sa 100, da dobiješ postotak skupljanja. 

 

PRIMJER: Operemo kvadratić veličine 10 x 10 cm. Nakon pranja komad osušimo i ponovno izmjerimo. Ovaj put kvadratić mjeri 9,5 x 9,5 cm. 9,5 cm odbrojimo od 10 cm, da dobijemo vrijednost skupljanja, to je 0,5 cm. Ovu vrijednost podijelimo s izvornom veličinom kvadrata, tj.  0,5/10 i pomnožimo sa 100. Tako dobijemo postotak skupljanja: 5 %. 

 

Lista najčešće korištenih materijala i kako s njima raditi

 

PAMUK

Većina pamuka je vrlo jednostavna i ne zahtjeva posebnu pažnju. Za svaki slučaj ako želiš biti dodatno pozoran_na, podijelili smo ih u nastavku. Dobro protresi pamučnu tkaninu prije nego što je objesiš, jer će imati manje bora, a tkanina će trajati duže.


Lakši (batist, voal): Preporučeno je ručno pranje a blagim deterdžentom, kako se ne bi previše zgužvao i upropastio u perilici.
Srednje težak i teži (popelin, saten, kanvas, keper, panama): Materijal možeš oprati u perilici.
Pamučni flanel: Preporučuje se da flanel opereš više puta, jer se može znatno skupiti.

Pamučni jeans: Operi ga dva puta u toploj vodi. Kao i svaki pamuk, jeans se skuplja, ali na taj način može izbaciti i višak boje.

LANENE TKANINE

Lanene se tkanine također lako mogu prati u perilici, ali se ne preporučuje sušenje u sušilici. Potonje može uzrokovati da se tkanina počne više trgati, a tkanina će biti još više zgužvana. Kada materijal opereš i želiš ga izglačati preporučujemo, da ga s vremena na vrijeme poprskaš vodom. To će znatno olakšati glačanje.

VUNA

Vunene proizvode najbolje je prati ručno ili odabrati blagi program na stroju koji će tkaninu oprati hladnom vodom. Svakako ne preporučamo korištenje sušilice, a na kraju je poželjno koristiti paru da se materijal što više skupi prije nego što u njega zarežeš.

SVILA

Nažalost, nisu sve svile i svilene mješavine iste, stoga predlažemo da prilikom kupnje materijala uvijek provjerite način održavanja. Za mnoge materijale poželjno je posjetiti kemijsku čistionicu, a neke je moguće prati kod kuće, ručno i blagim sapunom.

VISKOZA

Materijal od viskoze možeš isto oprati u perilici rublja ali savjetujemo da ga ne izlažeš sušilici i radije pustiš da se osuši  na zraku. Nakon sušenja materijal izglačaj, ali pazi da glačalo ne postaviš na vrlo visoku temperaturu jer se tkanina može uništiti.

ACETAT, AKRIL, POLIAMID I POLIESTER


Sve navedene materijale možeš oprati u perilici a najbolje bi ih bilo osušiti na zraku. Ako ih sušiš u sušilici preporučamo da ih izvadiš prije nego što se potpuno suše. To će također pomoći u smanjenju statike.

LYOCEL (oz. TENCEL)

Lyocel također nije osjetljiv na perilicu pa ga možeš prati bez grižnje savjesti. Sami ga radije osušimo na zraku, ali neće biti ništa naopako, ako upotrijebiš sušilicu. 

 

Uz navedeno, imaj na umu da se prirodni materijali skupljaju više od umjetnih. Ako nemaš iskustva s nekim materijalom, onda je stvarno najbolje pokušati oprati mali komad tkanine i promatrati i mjeriti koliko se skupio.

 

Sada kada znaš upute kako najbolje postupati sa svakim materijalom, vjerujemo da neće biti nepotrebnih grešaka. Zasučimo rukave i veselo na rad 😉

 

 

IZVOR:

https://charlottekan.com/blogs/sewingblog/tips-on-how-and-why-to-pre-wash-fabric
https://oliverands.com/community/blog/2017/10/how-to-pre-wash-your-fabric-before-sewing.html
https://sewsweetness.com/2011/08/sewing-back-to-school-prewashing-fabric.html?v=ce774d9cab3a 

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna