Šivaći SOS

Šivaći strojevi mogu biti nepredvidivi i brzo napraviti problem, koji nam pokvari kreativne sate. Ali dobra vijest je, da možemo mnoge probleme riješiti sami ako samo znamo što tražimo. Nastavi čitati, ako te zanima kako.

Šivanje može biti vrlo zanimljiv hobi, koji nas opušta, smiri i napuni pozitivnom energijom. No istina je, da na poslu može nešto poći po zlu i kao rezultat toga više nismo opušteni, nego osjećamo stres (do te mjere, da razmišljamo, ne bi li bilo bolje promijeniti hobi 🤣)

 

Kako se to ne bi dogodilo, sastavili smo nekoliko najčešćih pitanja i problema s kojima se šivačice svakodnevno susreću. Jedan, dva, tri ćeš ispraviti male greške. Šivanje će tako biti pravi užitak. 

 

Popis nekoliko najčešće postavljenih pitanja možeš pronaći ovdje: 

 

 

1. Na što trebam obratiti pažnju prije šivanja kako ne bi došlo do komplikacija?

Prvo što trebaš napraviti je odabrati kvalitetan konac za svoj projekt i odgovarajuću iglu za materijal kojim ćeš šivati. Također se pobrini, da stroj očistiš nakon šivanja, ako je to potrebno, i bude spreman za sljedeći put. 

 

 

2. Na što trebam obratiti pažnju pri odabiru igle i što još učiniti?

Prvo provjeri je li igla kvalitetna i je li vijak igle dovoljno zategnut. Naime tijekom šivanja  se može lagano olabaviti i ako se vijak olabavi, uslijed toga se igla može slomiti. Poznajemo različite vrste igala, koje međusobno razlikujemo po debljini i vrhu. Veći broj igle znači deblju iglu. Ako je igla označena kao npr. univerzalna to znači, da je ima oštriji vrh. Više o simbolima, samim iglama i prikladnosti igle možeš pogledati ovdje.

 

 

3. Zašto dođe do trganja konca? 

Trganje konca se pojavi ako je igla oštećena ili ako je konac loš, možda čak i prestar. Također je moguće da je konac predebeo  za odabranu iglu. U potonjem slučaju  igla se može  saviti ili slomiti, ili se može konac strgati.

 

 

4. Što nije u redu s strojem da ispušta ubode?

To se obično dogodi ako odabrana igla ne odgovara materijalu s kojim šivaš. U ovom slučaju, opet, najjednostavnije rješenje je promjena strojne igle.

 

 

5. Što znače labavi šavovi s jedne i čvorovi sa druge strane i obrnuto?

U ovom slučaju imamo problem sa napetošću konca. U osnovi poznajemo dvije vrste napetosti, gornju i donju, koja je već tvornički postavljena. Ako su s donje strane materijala čvorovi, a šavovi na licu su labavi, onda je problem u gornjoj napetosti i potrebno ju je prilagoditi. Ako je s donje strane materijala odličan šav, ali je na licu nešto nije uredu, npr. da je samo ravna crta bez lijepog šava to znači, da je greška u donjoj napetosti. To znači, da trebamo prilagoditi napetost kod donje napetosti okretanjem vijaka. Predlažemo, da pokušate okretanjem ¼ obrata odjednom. 

 

 

6. Što znači neobičan zvuk šivaćeg stroja?

Obično svi šivaći strojevi imaju  isti zvuk i brzo primijetimo ako nešto krene po zlu. Prvo što trebaš učiniti je provjeriti iglu I konac. Također provjerimo da nema spuštene niti na kralješcu, stroj možemo i malo nauljiti. Ako se ne popravi, stroj se mora odnijeti na servis.

 

 

7. Kakvu ulogu igra pritisak stopice?

Pritisak stopice prilagođavamo prema materijalu kojeg  šivamo. Tako je npr. za umjetnu kožu bitno, da je pritisak jači, da je šav lijepo i čvrsto napravljen, za jersey je ipak bitno da bude sve što mekše. Uvijek se zapitaj što odgovara materijalu s kojim šivaš. Ako se napetost stopice ne prilagodi, šavovi na materijalu će biti loši.

 

 

Kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije, šivaći stroj se mora redovito čistiti, održavati i njegovati. Uz pomoć gore navedenih točaka možeš i sam_a ukloniti određene sitnice. Veselo na rad! 😉

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna