Različite šivaće stopice te kako ih upotrijebiti

Ponuda stopica za šivaće strojeve na današnjem tržištu jednostavno je zapanjujuća. Odabirom odgovarajuće stopice za svoj projekt možeš si olakšati posao ili pak kreaciji dodati prekrasne detalje bez kojih konačni proizvod ne bi bio ništa posebno.

Za početak, željeli bismo s tobom podijeliti nekoliko savjeta:
 

Uvijek preporučamo da kupiš originalne šivaće stopice - to jest stopice istog proizvođača koji je dizajnirao tvoj šivaći stroj. Samo tako ćeš izbjeći moguće komplikacije i postići najbolji rezultat i kvalitetu šava.

Svaki proizvođač nudi različite tipove šivaćih strojeva (standardni kućanski, vezeni, overlock, coverlock, industrijski) i odgovarajući izbor šivaćih stopica, stoga savjetujemo da se prije kupnje stopica dobro raspitaš o kompatibilnosti s odabranim šivaćim strojem.

Svaka vrsta stopice obično je dostupna u nekoliko verzija - metalna, plastična, različite veličine itd. - koje se također razlikuju od proizvođača do proizvođača. Naš vodič će ti dati opći pregled najčešće korištenih šivaćih stopica, ali za konkretniji pregled stopica za tvoj šivaći stroj, preporučamo da se obratiš proizvođaču ili ovlaštenem uvozniku za odabranu marku šivaćih strojeva.

 

 

Popis najčešće korištenih stopica

 

Ovdje su najčešće korištene stopice za šivanje. Za detaljniji prikaz i fotografiju svake stopice kliknite na odabranu stopicu.
 

 

 

Predstavitev šivaćih stopica i kako ih koristiti

 

Višenamjenska / standardna cik-cak stopica

Standardna stopica je stopica koja obično dolazi uz svaki kućanski šivaći stroj. Može se koristiti za praktički sve vrste šava - od ravnih i cik-cak šava, pa sve do najrazličitijih ukrasnih šava- i najvjerojatnije će biti stopica koju najčešće koristiš pri šivanju. Nome možeš šivati ​​širok raspon šavova i materijala, ali još uvijek može biti problema s nekim materijalima ili tehnikama.

 

Stopica za ravni šav

Primjer materijala koji može biti teško šivati ​​standardnom cik-cak stopicom je šifon. Kada koristite standardnu ​​stopicu za šivanje šifona, može se dogoditi da se materijal povuče ispod iglene ploče šivaćeg stroja, što se može izbjeći korištenjem stopice za ravni šav, jer ima manji otvor za iglu i posljedično je više stopice u kontaktu s iglom. Zbog toga je vjerojatnost da će materijal biti povučena ispod nje znatno manja. Također se može dodatno smanjiti korištenjem ubodne ploče za ravni šav. Ali važno je znati da se takva stopica može koristiti samo sa središnjim poravnatim ravnim šavom, inače će igla pogoditi stopicu.

 

Stopica za zatvarače

Većina šivaćih strojeva također dolazi s stopicom za zatvarač. Takva stopica sa svake strane ima otvor za iglu, što nam omogućuje šivanje tik uz zupce zatvarača. Ovisno o tome koju ćemo stranu  zatvarača zašiti, zatvarač postavimo na odgovarajuću stranu stopice i šivamo ​​po zupcima. Zatim ponovimo postupak s druge strane zatvarača. Određeni šivaći strojevi također imaju mogućnost podešavanja položaja igle za još preciznije pozicioniranje šava. Stopica za zatvarač također se može koristiti za šivanje ukrasnih traka.

 

Stopica za skrivene zatvarače

Stopica za šivanje skrivenih zatvarača služi samo za šivanje skrivenih zatvarača. S donje strane ima dva kanala koji pri šivanju pokrivaju zupce zatvarača i tako nam omogućavaju šivanje što bliže njima, pogotovo ako naš šivaći stroj ima mogućnost podešavanja položaja igle.

 

Stopica za rupice za gumbe

Stopica za šivanje rupice za gumbe mnogo je duža od standardne stopice. Poznajemo više vrsta stopica za rupice - one koje koristimo za šivanje rupica u četiri koraka i one za šivanje automatskih rupica. Stopica za šivanje rupica u četiri koraka obično ima oznake na jednoj strani koje vam pomažu pri šivanju ispravne dužine rupice. Stopica za šivanje automatske rupice ima straga dodatni prostor u koji umetnemo gumb, čime šivaći stroj može sašiti rupicu pravilne dužine. U svakom slučaju preporučamo da rupicu uvijek prvo napravite na manjem komadu tkanine.

 

Stopica za šivanje gumba

Stopica za šivanje gumba nije ništa više od stopice koja će držati naš gumb na mjestu dok ga šivamo. Može se koristiti za šivanje gumba s dvije ili četiri rupe, bez obzira na veličinu gumba. Na šivaćem stroju samo isključimo donji transport, postavimo dužinu šava na 0, a širinu šava prilagodimo razmaku rupica na gumbu (ili jednostavno odaberemo program za šivanje gumba - ovisno o tome što je dostupno na našem šivaćem stroju).

 

Stopica za rubljenje

Stopica za rubljenje služi za brzo rubljenje osjetljivih, prozirnih materijala, kao što su npr. šifon. Takva stopaica u sredini ima svojevrsnu spiralu u koju vodimo rub tkanine tako da je stopica obavija odn. savija i zatim sašije na mjesto, dajući nam lijep, uzak rub. Dostupna je u različitim veličinama za različite širine rubova - obično od 2 do 6 mm. Stopica od 2 i 3 mm prikladna je za lagane tkanine, 4 mm za tkanine lakše do srednje gramature i 6 mm za teže, kompaktnije tkanine.

 

Stopica sa središnjom vodilicom

Ovakva stopica ima usku vodilicu koja se nalazi u sredini, što omogućava precizno šivanje na dvije spojene tkanine, npr. kod šivanja prošivenih pregača, kada želimo da šav bude točno na mjestu spajanja dvije tkanine. Budući da vodilica lijepo sjedne u spoj u kojem želimo napraviti šav, takva stopica nam jako olakšava šivanje jer nam onemogućuje izlazak iz spoja i šivanje izvan njega. Samo moramo paziti da vodilica bude u spoju cijelo vrijeme šivanja.

 

Teflonska (PTFE) stopica

Teflonska (PTFE) stopica ili stopica s "non-stick" premazom na donjoj strani idealna je za šivanje materijala koji slabo klize ispod standardne stopice. Takvi materijali su umjetna ili prava koža, semiš, vinil, PVC, laminirane tkanine itd. 

 

Stopica za slijepi šav

Ako želimo napraviti gotovo nevidljiv šav, a nemamo vremena (ili volje) za ​​ručno šivanje, si možemo pomoći stopicom za slijepi šav. Takva stopica ima desnu stranu širu od lijeve, a obično je lijeva viša (ili se desna može podešavati po visini), tako da ima dovoljno mjesta za tri sloja tkanine koji će biti ispod lijeve strane stopice i jedan sloj tkanine koji će biti ispod desne strane  stopice. Na šivaćem stroju odaberemo slijepi šav i slijedimo upute u korisničkom priručniku našeg šivaćeg stroja. Prilikom ulaska u presavijeni rub tkanine, pazite da igla zahvati samo jednu nit tkanine, jer je to jedini način da se osigura da će šav na strani obraza  biti štoviše neprimjetan. Ako prekriva veći dio tkanine, moramo namjestiti položaj igle ili podesiti regulator na stopici (ako ge ima). Stopica za slijepi šav posebno dobro funkcionira na grubo tkanim materijalima kao što su lan i vuna, budući da su šavovi zbog njune teksture u osnovi manje uočljivi. Na gusto tkanim materijalima šavovi će biti manje uočljivi ako je materijal s uzorkom.

 

Stopica za slobodno šivanje

Stopica za slobodno šivanje dizajnirana je za kreativno šivanje ili slobodno vezenje motiva. Njome možemo šivati ​​u svim smjerovima i praktički šavom crtati po tkanini. Vrlo zabavno!! Samo pazimo da prije šivanja spustimo donji transport, kako nas ne bi ometao u stvaranju. Također se možemo poigrati s korištenjem različitih ukrasnih konaca - duginih, metalnih, ukrasnih itd. te tako postižemo potpuno drugačiji izgled šava odn vezenja.

 

 

Sada kada znaš razlike između stopica, odvoji malo vremena za svoj sljedeći projekt i provjeri koja će ti najviše pomoći.

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna