Šivaći rječnik, 2. dio

Što je međupodstava i što obrubna traka? A aplikacijski papir ili flizelin? Možda ti ove riječi sada zvuče kao kineske, ali ne brini! Na jednom mjestu smo skupili najčešće riječi s kojima se svaki početnik susreće dok uči šivati.

Poznavanje šivaćeg rječnika će ti sigurno olakšati svaki projekt. Kako bi ti olakšali pronalaženje riječi koju tražiš, poredali smo ih abecednim redom. U prošloj objavi smo već obradili riječi vezane uz šivaći stroj i tehniku šivanja, a ovaj put predstavljamo riječi vezane uz materijal i krojenje. 

 

 

Aplikacija: Aplikacija je komad materijala bilo kojeg oblika, kojeg prišijemo na vrh drugog materijala, obično gustim cik-cak šavom. 

 

Aplikacijski papir: Aplikacijski papir je papir, kojeg koristimo za izradu aplikacija. To je zapravo sloj ljepila koji je s jedne strane okružen papirom. Nanj olovkom zrcalno nacrtamo željeni motiv  ga (još neizrezanog) s ljepljivom stranom ispeglamo na stražnju stran materijala za izradu aplikacije. Aplikaciju ljepljivom stranom postavimo na materijal gdje želimo prišiti aplikaciju i ispeglamo. Na kraju aplikaciju opšijemo gustim cik-cak šavom. 

 

 

  

Centilin: Gledaj međupodstava.

 

Dijagonalno urezovanje: Kroj ili komad materijala je urezan dijagonalno, kad ga urežemo pod kutom 45 stupnjeva u odnosu na  rub materijala. Kod dijagonalnog rezanja krojni dijelovi dobiju mekani pad. 

 

Dodatak za šav/šivanje: Dodatak za šivanje je prostor, kojeg dodamo oko krojnog dijela (ili je u kroj već uključen). Kad šavove spojimo skupa, dodatak za šav obično ostaje sakriven na unutarnoj strani proizvoda. Ima dvije funkcije: 1. zaštiti šav, da ne bi raspao zbog cufanja materijala, i 2. omogući nam, da odjeću prilagodimo svojoj postavi – ako nam je preuzka, potrošimo manje dodatka za šivanje, ako nam je preširoka, ga upotrijebimo više.

 

Flizelin: Riječ flizelin dolazi od njemačkog branda Vlieseline koja proizvodi međupodstave. Za više informacija gledaj međupodstava. 

 

Jastučić za pribadače: Jastučić za pribadače je jastučić u kojem hranimo pribadače. Ne mora biti u obliku jastučića, može biti i plastičan ili keramički dodatak s magnetom, sa kojim možemo pribadače lakše pokupiti sa stola ili poda.

 

Leđa: Leđa su nepravilna odnosno donja strana materijala. Kod nekih materijala nema razlike između lica i stražnje strane (npr. jednobojni popelin), ali kod drugih je to itekako uočljiva.

 

Lice: Lice je prava ili gornja strana materijala. To je strana na kojoj je ispisan uzorak. Kod nekih materijala nema razlike između lica i stražnje strane (npr. jednobojni popelin), ali kod nekih je itekako uočljiva.

 

Licem u lice: Licem u lice znači, da dva sloja materijala  moraju biti postavljena zajedno tako da se lice jednog materijala i lice drugog materijala dodiruju. 

 

Međupodstava: Međupodstava je tkanina ili netkani materijal koji se koristi za stabilizaciju i učvršćivanje materijala. Može biti ljepljiva i se na stražnju stranu materijala fiksira glačalom, a može biti i bez sloja ljepila i i pričvršćena ručnim šavovima. Obično se koristi za ojačavanje pojedinih dijelova odjeće, kao što su ovratnik, manšeta, obloga itd. Dostupna je u različitim gramaturama ovisno o namjeni korištenja.

 

Navitak konca: Navitak konca je konac navijen na plastičnom rukavu. Kod šivanja ga koristimo kao gornji odnosno igleni konac, kako bi zajedno s donjim koncem koji je na vretenu formirao šav. O različitim debljinama konca i njihovi upotrebi možeš pročitati ovdje.

 

Nožić za paranje: Nožić za paranje je oštar i šiljat alat koji se koristi za paranje šavova. Ovdje pročitaj kako ga možeš koristiti. 

 

 

 

Obrubna traka: Obrubna traka je traka materijala koja je izrezana ukoso pod kutom 45 stupnjeva, zbog čega ostaja fleksibilna. Koristi se za porubljivanje raznih rubova. Zbog svoje fleksibilnosti je primjerna i za obrubljivanje zaobljenih rubova i ugla. Možemo kupiti već napravljenog ili ga možemo napraviti sami.  

 

 

 

Paspula: Gledaj obrubna traka.

 

Podstava: podstava je tanji sloj materijala s unutarnje strane odjeće. Haljina npr. može biti sastavljena od osnovnog materijala koja je svime vidljiva i podstave, koja  se nalazi s unutarnje strane odjeće. Zbog podstave haljina bolje stoji, manje je prozirna, a suknja se ne hvata na najlonke. Tkanina za podstavu je jednake ili slične boje kao osnovni materijal, a možemo se i poigrati i koristiti kontrastnu boju. Podstava je obično izrađena od viskoze ili acetata, u rjeđim slučajima od pamuka ili poliestra. 

 

Pozamenterija: Pozamenterija su dodaci, koje koristimo kod šivanja npr. konac, gumbi, zatvarači, elastike itd. Uključuju i razni pribor, kao što su strojne igle, pribadače ili nožić za paranje. 

 

Pribadače: Pribadače su oštre, tanke i izdužene čelične iglice koje umjesto uha imaju staklenu, metalnu ili plastičnu glavicu. Koristimo ih za privremeno pričvršćivanje materijala prije šivanja. Pričvršćujemo ih okomito na šav kako ih ne bismo udarili iglom tijekom šivanja ili kako bismo ih lakše izvukli iz materijala kada šivamo prema njima. 

 

 

 

Smjer niti: Smjer niti na materijalu je smjer u kojem teku osnove niti tkanine. Ako moramo kroj urezati u smjeru niti, to znači da ga urežemo paralelno s rubom materijala. 

 

Traka za umetanje: Traka za umetanje je traka koja se ušiva između dva sloja tkanine za dekoraciju, tako da je ravni dio trake uhvaćen između dodataka za šav, a punjeni rub okrenut prema van na vanjsku stranu šava.

 

 

Nadamo se da su ti objašnjenja pomogla i odgovorila na mnoga pitanja 😊

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna