10 grešaka koje praviš tijekom šivanja i kako ih popraviti

Šivanje može vrlo brzo izazvati glavobolju jer su greške u šivanju vrlo česte i mogu namučiti početnike, ali i one kojima je šivanje već u krvi.

Ali to je sve u redu jer svaki problem ima svoje rješenje 😊 U nastavku smo izdvojili 10 grešaka s kojima ćeš se sigurno susresti, a pored smo napisali i savjete kako takve greške ispraviti.

 

1. GREŠKA: biraš materijale loše kvalitete

Ako odabereš materijal slabije kvalitete, tvoj projekt može ispasti drugačije od očekivanog, kreacija može na kraju loše pristajati tvom tijelu ili se može istrošiti nakon vrlo kratkog vremena.


RJEŠENJE: Ovu pogrešku možeš otkloniti tako da se prije početka šivanja upoznaš s odgovarajućim izborom tkanine za odabrani projekt i naravno, eksperimentiranjem. Tako ćeš saznati kako se ponašaju različite vrste materijala i za koje su proizvode određeni materijali najprikladniji.

 

2. GREŠKA: ne pereš i ne peglaš tkanine prije šivanja

Ogromno različitih materijala se nakon prvog pranja skupi i ako to ne uzmeš u obzir možeš na kraju ostati s kreacijom koja ti je premala. Osim toga, neke tkanine puštaju boju tijekom prvog pranja i to može zaprljati ostatak rublja u perilici. Neispeglan materijal otežava ti šivanje i rezanje, koje posljedično neće biti u ravnoj liniji.


RJEŠENJE: Prilikom računanja potrebnih količina materijala za odabrani projekt pitaj se za koliko se postotaka materijal skupi i to dodaj kao dodatak kupnji. Osim toga, prije upotrebe uvijek operi i izglačaj materijal na odgovarajućoj temperaturi.

 

3. GREŠKA: loše brineš za šivaći stroj (ne čistiš/uljiš redovito)

Problemi sa šivaćem strojem često mogu nastati i zbog lošeg održavanja. Naime, šivaći stroj može početi pregrijavati, neki osjetljivi dijelovi se mogu slomiti ili šivaći stroj zakaže na punoj liniji i prestane šivati.

 

RJEŠENJE: Redovito održavanje šivaćeg stroja spasit će te takvih problema, a iako na prvi pogled zvuči kao težak zadatak, uvjeravamo te da nije. Ovdje provjeri našu blog objavu, u kojoj ti objašnjavamo kako možeš očistiti svoj šivaći stroj doma.

 

4. GREŠKA: koristiš iste škare za rezanje materijala i papira

Dobre škare za rezanje materijala su osnova svake šivaćice i na njih vrijedi potrošiti malo više novca. No, budući da su vrlo oštre i osjetljive, vrlo je važno da ih koristiš isključivo za materijal i ništa drugo. Ako režeš njima i papir, s vremenom mogu izgubiti oštrinu i oštetiti materijal.


RJEŠENJE: Najbolje je da imaš posebne škare za papir, a škare za materijal koristiš samo za rezanje materijala.

 

5. GREŠKA: ne poznaješ svojih mjera 

Kad kupuješ krojeve vrlo je jednostavno odabrati broj koji obično kupiš u trgovini. Stvar je u tome što ne koristi svaki proizvođač krojeva iste veličine. Ako ne znaš koja veličina odgovara tvojim mjerama, možeš na kraju sašiti odjeću koja će ti biti prevelika ili premala.


RJEŠENJE: Prije početka novog šivaćeg projekta zapiši sve svoje mjere i na osnovi toga odaberi pravi kroj. Ako ne znaš kako pravilno uzeti tjelesne mjere možeš si pomoći našom blog objavom koju možeš pronaći ovdje.

 

6. GREŠKA: koristiš pogrešnu debljinu i/ili vrstu igle za odabrani materijal ili staru/oštećenu iglu 

Možda se ti ne čini toliko važnim ali odabir prave igle za projekt igra veliku ulogu kod šivanja. Također je važno da igla bude čitava i neoštećena jer može uništiti materijal ili, u gorem slučaju, šivaći stroj. Već nakon nekoliko projekata može izgubiti svoju oštrinu ili se čak oštetiti.


RJEŠENJE: Prije početka šivanja uvijek provjeri je li igla cijela i po potrebi je zamijeni novom. Uvjeri se i, da je igla prikladna za materijal koji želiš šivati. Vodič za odabir prave igle možeš pogledati ovdje.

 

7. GREŠKA: nemaš uravnoteženu napetost konca

Podešavanje napetosti konca nije uvijek lako ali je važno da to bude ispravno prije početka rada. U primjeru da napetost konca nije pravilna, materijal se može previše razvući ili izgužvati i šavovi na kraju ne izgledaju najljepše.

 

RJEŠENJE: Prije početka šivanja, uvjeri se, da je napetost konca pravilno postavljena. Predlažemo da sve testiraš na manjem testnom komadu materijala. Možda će ti uzeti nekoliko minuta, ali tvoja kreacija će na kraju izgledati mnogo bolje.

 

 

8. GREŠKA: ne opšiješ vidljivih unutarnjih šavova

Često te može ponijeti uzbuđenje gotovog proizvoda i možeš zaboraviti na ovaj detalj. Ponekad ovaj korak nije niti potreban, ali ponekad je također potrebno obratiti pozornost na unutarnjim šavovima, pogotovo kada su vidljivi (npr. na izrezima, rubovima odjeće, otvorima za ruke itd.).

 

RJEŠENJE: Najlakši način da to postigneš je korištenje overlock šava. Naravno to nije jedini način, upotrijebiti možeš npr. i cik-cak šav itd. Unutarnji šavovi pomognu da konačni proizvod izgleda mnogo profesionalnije, a istovremeno sprječava, da se neobrađeni rubovi ne unište.

 

9. GREŠKA: šavove ne glačaš usput

Ako šavove ne glačaš usput, možeš dobiti nejednake šavove koji znatno otežavaju šivanje, a povrh toga šavovi mogu ispasti krivi. To može pokvariti izgled tvoje cijele kreacije.

 

RJEŠENJE: Rješenje je vrlo jednostavno, a zbog njega će konačni produkt izgledati mnogo bolje. Najbolje je u takvim slučajevima uvijek imati spremno glačalo. Da uštediš vrijeme i ne glačaš svaki šav posebno, možeš sašiti nekoliko šavova odjednom, a zatim, prije nego što ih spojiš sve izglačaš odjednom.

 

10. GREŠKA: nemaš vremena za odmor tijekom šivanja

Šivanje može biti jako zabavno, pogotovo kad si uzbuđen oko novog projekta, a u njemu možeš beskrajno uživati. Međutim, pretjerani umor od dugog rada može te iscrpiti. Zbog toga se možeš čak i frustrirati jer nešto ne ispadne kako želiš i stoga prebrzo odustaneš i ostaviš projekt nezavršen.

 

RJEŠENJE: Zapamti, da smo svi samo ljudi i odmor ti može samo koristiti. Sljedeći put kad osjetiš napetost tijekom šivanja, prošetaj, popij šalicu čaja, pojedi nešto i onda nastavi. Nakon odmora sve će biti puno lakše.

 

 

Izvor: https://www.mygoldenthimble.com/12-sewing-mistakes-you-dont-know-you-are-making-and-how-to-fix-them/

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna