Uzimanje tjelesnih mjera

Pravo šivanje ne počinje kada sjednemo iza šivaćeg stroja, već kada u rukama držimo metar i uzimamo tjelesne mjere.

Kod šivanja se brzo može dogoditi da na kraju nešto ne uspije, pa je važno znati uzeti prave mjere prilikom izrade odjeće po mjeri. Nastavi čitati 😉 

 

Tjelesne mjere igraju u šivanju veliku ulogu. Što više poznaješ svoje tijelo, bolje ga možeš odjenuti i sašiti odjeću odgovarajuće veličine za njega. To što samo profesionalne krojačice znaju uzeti prave mjere više nije istina. To znači da uz pomoć naših savjete i ti bez problema možeš obaviti takav zadatak. Sve što trebaš u ovom koraku su šivaći metar i papir za zapisivanje dužina. 

 

Kako sami ne možemo poduzeti sve mjere, zamolimo prijatelja ili prijateljicu za pomoć.

 

Ne mjerimo se na prazan želudac ili kad smo jako siti.

 

 

 

 

1. Širino grudi mjerimo na najširem dijelu dojke. Postavi metar na sredinu grudi i omotaj ga oko trupa ispod pazuha tako da se oba dijela metra spoje. Važno je da je metar ravan i da se ne savija. 

  

2. Širina struka se mjeri tamo gdje je opseg struka najuži. To je obično odmah iznad pupka, ali ispod rebara. Važno je uzeti i ovo mjerenje, čak i ako obično nosiš hlače na drugoj visini. Metar postavi u sredinu i ponovno ga omotaj oko trupa tako da se oba dijela metra spoje. Pročitaj rezultat.  

 

3. Širina kukova mjeri se nekoliko niže od širine struka, izmjerimo preko stražnjice u predjelu gdje je najšira. Ponovno postavi metar na sredinu i omotaj ga oko stražnjice i očitaj mjere. U ovom koraku možeš izmjeriti i dužinu između struka i kukova.

 

4. Opseg vrata.Stavi kraj metra na donji dio vrata (gdje ovratnik košulje obično pada) i omotaj ga oko vrata dok se oba dijela metra ne spoje. Nježno stisni i očitaj mjere. Broj možeš zaokružiti prema gore ili prema dole na najbliži cijeli broj. 

 

5. Mjerenje prsne dubine nikako ne smijemo ispustiti. Naime, ta dužina određuje pravilan položaj prsnog ušitka i mjerimo ju od nastavka vrata do prsne bradavice.

 

6. Prednju dužinu trupa mjerimo od najviše točke na ramenu, do struka (mjesta gdje smo najuži).

 

7. Dužinu leđa izmjeriš tako, da izmjeriš dužinu između vratnog kralješka i struka. Pazi, da je metar konstantno ravan i da leži ravno na leđima. Samo tako možeš dobiti pravi rezultat. 

 

8. Širina leđa je isto jedno mjerenje, koje igra bitnu ulogu kad šivamo odjeću po mjeri. Dobiješ je mjerenjem širine od jednog ramena, preko lopatica pa sve do drugog ramena.

 

9. Širinu ramena je jednostavno izmjeriti ako znamo, gdje točno postaviti metar. Mjeri se od najviše točke na ramenu (nastavak vrata) pa sve do kraja ramena.

 

10. Dužinu ruke se mjeri od vrha ramena, a zatim niz ruku sve do zapešća. Pazi da metar ide preko lakta kako bi dobio_la cijelu dužinu. Ruka treba biti lagano savijena.

 

11. Opseg nadlaktice se mjeri tamo gdje je najširi dio ruke.

 

12. Opseg zapešća.

 

13. Bočnu dužinu se mjeri na vanjskoj strani noge, naime mjeri se od od struka pa do gležnja ili do poda. 

 

14. Za mjerenje dužine koraka se mjerenje obavlja na unutarnjoj strani noge, od sredine međunožja do gležnja ili do poda. 

 

15., 16. in 17. Opseg bedara, koljena i listova. Obično ove mjere nisu toliko važne, ali igraju veliku ulogu kod šivanja po mjeri. Metar zamotaj tamo gdje je pojedini dio najširi i pročitaj brojeve. 

 

18. Opseg gležnja

 

19. Dužinu sjedala postižeš tako da metar postaviš na sredinu struka na prednjem dijelu trupa, a zatim povučeš metar između nogu do struka na stražnjoj strani trupa.

 

20. Tjelesna visina.

 

 

A sada brzo metar u ruke i neka mjerenje počne! 😊

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna