Šivaći rječnik, 1. dio

Što je heft i što je nabor? A čunak ili vreteno? Možda ti ove riječi sada zvuče kao kineski, ali ne brini! Na jednom mjestu smo skupili najčešće riječi s kojima se svaki početnik susreće dok uči šivati.

Poznavanje šivaćeg rječnika će ti sigurno olakšati svaki projekt. Kako bi ti olakšali pronalaženje riječi koju tražiš, poredali smo ih abecednim redom. Budući da riječi ima dosta ti ovaj put predstavljamo riječi vezane uz šivaći stroj ili tehnike šivanja, a idući put bavit ćemo se riječima vezanim uz materijale ili krojenje. 

 

 

Cik-cak šav: Cik-cak šav je šav cik-cak oblika. Koristi se za opšivanje rubova kako bi spriječili cufanje, a i za šivanje elastičnih materijala. Ostatak najkorisnijih šavova pogledajte ovdje.

 

Čunak: Čunak je manji dio kod šivaćeg stroja. Je neke vrste kućište, u kojega stavimo vreteno s koncem. 

 

 

 

Heft: Gledaj naudarak.

 

Hvatač: Hvatač je manji dio šivaćeg stroja, koji služi unašanju donjeg konca kroz petlju gornjeg konca. 

 

 

 

Nabor: Nabor je nakupljen materijal, a izradimo ga uz pomoć dva paralelna reda dugog ravnog šava (ručnog ili strojnog). Po završetku šivanja lagano zategnemo donji konac i materijal skupimo na željenu širinu. Nabor prišijemo na mjesto, da ostane postojan, a konac kojim smo skupili materijal izvučemo. Ovdje pogledaj dva različita načina izrade nabora.  

 

 

 

Nadržak: Nadržak izradimo kada moramo skupiti određeni dio tkanine na žaljenu dužinu, a pri tome materijal ne smije biti izgužvan – npr.prilikom umetanja rukava košulje. Izradimo ga iz pomoć dugog ravnog šava. Nakon završetka šivanja lagano zategnemo donji konac, materijal skupimo na željenu dužinu te ispeglamo. Nakon peglanja mora biti nadržak bez bora. Konac nadržka izvučemo tek nakon što se dio nadržka sašije sa drugim odgovarajućim dijelom. 

 

Naudarak: Naudarci su dugi, labavi šavovi koji privremeno drže dva ili više slojeva materijala zajedno prije nego što ih sašijemo. Također se koristi za prijenos oznaka s kroja na materijal i za izradu nabora. Naudarak možemo napraviti ručno, bez pravljenja čvora na početku i na kraju, ili šivaćim strojem birajući najveću moguću dužinu ravnog šava, a ne stežući šav na početku i na kraju.

 

Nožno pedalo: Nožno pedalo je dio šivaćeg stroja koje se pritiska stopalom kako bi se aktiviralo kretanje igle, naime, da počnemo šivati. 

 

Opšivanje: Opišivanje je završavanje neobrađenih rubova materijal kako bi spriječili cufanje. Materijal možemo opšiti cik-cak šavom na običnom šivaćem stroju ili overlock šavom na opletaćem/overlock stroju. 

 

Opšivni šivaći stroj: Opšivni šivaći stroj koristi se za šivanje rastezljivih materijala ili za opšivanje neobrađenih rubova. 

 

 

 

Overlock šav: Overlock šav je vrsta opšivnog šava, koji se koristi za završavanje neobrađenih rubova materijala. Može se izraditi opšivnim ili overlock šivaćim strojem, ali ako toga nemamo, neki kućanski šivaći strojevi imaju i svojevrsni lažni overlock šav koji može biti dobra alternativa. 

 

 

 

Overlock šivaći stroj: Gledaj opšivni šivaći stroj. 

 

Ravan šav: Ravan šav je šav u obliku ravne linije, a njegov glavni zadatak je spajanje dva ili više slojeva materijala. Ostatak najkorisnijih šavova pogledaj ovdje.

 

Rubljenje: Rubljenje je završavanje donjeg dijela ruba odabranog odjevnog predmeta preklopom npr. rub košulje ili hlača. To napravimo tako da se rub materijala dvaput presavije prema unutra ( tako da se neobrađeni rub materijala više ne vidi) i zatim prošijemo ravnim šavom.

 

Rupica za gumbeRupica za gumbe je opšivena rupa kroz koju provlačimo gumb i na ta način zakopčamo odjeću. Šivaći strojevi omogućuju automatsku ili barem 4- stupanjsku izradu rupica za gumbe. Rupica za gumbe izrađena je od dva paralelna uska i debela cik-cak šava, koji su gore i dole povezani širim gustim cik-cak šavom, a u sredini ima izrezanu rupu. 

 

 

 

Sakriveni šav: Gledaj slijepi šav.

 

Slijepi šav: Slijepi ili sakriveni šav koristimo kada želimo odjeću zarubiti tako, da se šavovi ne vide. Možemo ga izraditi šivaćim strojem ili ručno. Pored rubljenja koristi se i za nevidljivo šivanje otvora. Ostatak najkorisnijih šavova pogledaj ovdje.

 

Stopica: Stopica je mali odvojivi metalni ili plastični dio šivaćeg stroja koji se nalazi pored igle. Prepoznaje se po karakterističnom obliku sanjki. Drži materijal na mjestu dok šivamo. Kada želimo šivati, spustimo je na materijal uz pomoć ručice koja se nalazi desno iza igle. Kad završimo sa šivanjem, ponovno je dignemo. Postoje različite vrste i oblici šivaćih stopica, koje se koriste u različite svrhe nor. Stopica za šivanje sakrivenog zatvarača, stopica za izradu rupica za gumbe itd. 

 

 

 

Strojne igle: Strojne igle su igle, koje ustavimo u šivaći stroj i njima šivamo. Na raspšolaganju su različite igle koje se koriste u različite namjene, ali najčešće se koriste univerzalne. Ovdje možeš pročitati više o strojnim iglama i kako odabrati pravu za svoj projekt.

 

 

 

Učvršćivanje šava: Šav učvrstimo  tako, da prvo napravimo nekoliko šava naprijed, a zatim nekoliko šavova unazad pritiskom na gumb za uzvratno šivanje. To napravimo kako bi spriječili da se šav na početku ili na kraju raspadne. 

 

Vreteno: Vreteno je plastični ili metalni dio na koji se namotava konac. Vreteno služi kao donji konac šivaćeg stroja, koji zajedno s gornjim iglenim koncem tvori šav. 

 

 

 

Nadamo se da su ti objašnjenja pomogla i odgovorila na mnoga tvoja pitanja 😊

Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna