DODATNIH 15% popusta na SVE! Kod: SVE15

Maxi haljina s mašnama

Topliji dani pozivaju na kreiranje proljetnih modnih komada od šarenih materijala. Za tebe smo pripremili upute kako napraviti maxi haljinu sa simpatičnim mašnama koje su svakako točka na i ove divne kreacije.

TREBAMO

- 2,5 m viskoze ili bilo koje druge lagane tkanine

- 0,6m tankog flizelina
- Papir za kroj
- Mikrotex igle debljine 70
- Igla za okretanje trake
- Kinesi štapić
- Stopica za porubljivanje

 

UPUTE ZA CRTANJE KROJA

Nacrtaj donji rub haljine, koji mjeri 68 cm. Od sredine ove crte povuci okomitu crtu dužine 120 cm okomitu na rub haljine. Za gornji rub haljine prvo nacrtaj pravokutnik iznad linije 120 cm, a zatim prema svim mjerama danim na skici nacrtaj oblik gornjeg izreza haljine. KROJ JE ISTI ZA PREDNJI I STRAŽNJI DIO! Za haljinu su ti potrebna 4 komada: dva zrcalna komada za prednju stranu i dva zrcalna komada za stražnju stranu. Za podstavu odrežeš skraćenu verziju istog kroja. Za podstavu su također potrebna 4 krojna dijela. Podstavu odrežeš do linije gdje je označena. Dužina kroja doseže gležnjeve žene visoke 165 cm. Kroj se po želji može skratiti ili produžiti.

 

PROMJENA VELIČINE KROJA

Kroj se radi za veličinu S/M, odnosno za prsne mjere: 84 cm-94 cm. Za veće konfekcijske brojeve povećajte gornji opseg haljine. Učinite to tako da kroju dodate 1,5 cm s obje strane kroja (na bočnom šavu i po sredini). S dodatkom od 1,5 cm povećavate haljinu na veličinu L/XL. Kroj je vrlo slobodan pa je važno samo da vas gornji rub haljine ne veže. Budući da je haljina dolje vrlo široka, preporučujemo da povećate samo gornji opseg haljine, a donji rub ostavite isti (68 cm).

 

Na papir za krojenje nacrtamo kroj u svojoj veličini, izrežemo ga iz papira i pričvrstimo ga pribadačama na materijal. Pazimo da kroj bude pravilno postavljen u smjeru osnovne niti materijala. Prvo sašijemo 2x prednji i 2x stražnji dio. Kroju posvuda dodajemo 1 cm dodatka za šav. Na krojnim dijelovima označimo koji su dijelovi prednji, a koji stražnji, da ih ne pomiješamo. Označimo i gdje je sredina prednjeg i stražnjeg dijela, a gdje bočni šav kako bismo ih pravilno sašili.

 

Također skrojimo podstavu i trake za naramenice. Za podstavu trebamo 2x prednji dio i 2x stražnji dio, dodamo 1cm dodatka za šav. Za naramenice trebamo 8x traku dužine 60 cm i širine 6 cm (Ova mjera već uključuje dodatak za šav!)

 

Kada smo izrezali sve krojne dijelove, krećemo sa opšivanjem rubova. To možemo učiniti s overlockerom ako ga imamo. Ako nemamo overlock, koristimo cik-cak šav na običnom stroju ili cik-cak škare. Sva 4 krojna dijelove haljine opšijemo samo sa strane, bez porubljivanja donjeg i gornjeg ruba. Podstavu opšijemo na stranama i dnu, ne opšijemo samo na vrhu. Trake za naramenice nije potrebno opšiti. Šivamo microtex iglom debljine 70.

 

 

U sljedećem koraku ćemo zajedno sašiti lijevu i desnu stranu prednjeg dijela haljine te lijevu i desnu stranu stražnjeg dijela haljine. Dva prednja dijela haljine stavljaš jedan na drugi, licem u lice. Paziš da zašiješ središnji šav, a ne bočni šav. Isto napraviš i sa stražnjim dijelovima haljine. Šivaš 1 cm od ruba. Dužina šava treba bi biti između 2 mm-2,5 mm.

 

 

Isto napravite s dva prednja i dva stražnja dijela postave haljine.

 

 

Zatim pažljivo razdvojiš sve šavove.

 

 

U sljedećem koraku trake za naramenice polijepimo flizelinom. Najprije od flizelina izrežemo 8 traka dužine 60 cm i širine 6 cm. Trake od flizelina glačalom zalijepiš na trake iz materijala. Provjeri je li strana flizelina na kojoj je ljepilo okrenuta prema materijalu.

 

 

Trake zašijemo na haljinu i podstavu na svih osam mjesta. Zašijemo tako da lice trake postavimo na lice haljine. Zašijemo 1 cm od ruba i izglačamo šav.

 

 

Prednji dio haljine postavimo na stražnji dio haljine, licem u lice i zašijemo oba bočna šava. Isto napravimo s prednjim i stražnjim dijelom podstave. Sve bočne šavove šivamo 1 cm od ruba i zatim ih pažljivo razdvojimo glačanjem.

 

 

U sljedećem koraku ćemo prišiti podstavu na haljinu. Prvo okrenemo haljinu na pravu stranu tako da lice bude s vanjske strane. Podstavu naopako položimo preko haljine. Podstava i haljina složene su licem u lice. Jednim šavom ćemo sašiti cijeli gornji rub haljine i sve 4 trake za naramenice. Šavove pažljivo pričvrstimo jedan na drugi pribadačama, također trake.

 

 

Tako pravilno zašijemo gornji rub i trake. Prije nego što trake okrenemo na pravu stranu, odvojimo šavove gornjeg ruba glačalom.

 

 

Sve rubove na krajevima traka odrežemo kako bismo dobili preciznije kutove kada trake okrenemo na pravu stranu. Pazimo da ne zarežemo šav.

 

 

U sljedećem koraku trake okrećemo na pravu stranu uz pomoć igle za okretanje traka. Otvorimo omču na kraju igle i umetnemo do krają trake. Na kraju uz pomoć omčice nataknemo traku na iglu i zatvorimo kopču. Zatim povučemo traku s iglom na pravu stranu. Na pravu stranu krenemo također podstavu.

 

 

Kineski štapić stavimo u traku i njime gurnemo kutove traka prema van.

 

 

Pažljivo izglačamo trake. Izglačamo cijeli gornji rub haljine tako da šav za jedan milimetar izglačamo na unutarnju stranu.

 

 

Kako se podstava ne bi vidjela s prave strane haljine, prošijemo cijeli gornji rub haljine uskim šavom. Šivamo 1-2 mm od ruba haljine, dužina šava treba biti nastavljena na 3 mm. Trake ne trebamo pošiti.

 

 

Ostane nam samo donji rub haljine. Zašiti ćemo ga stopicom za porubljivanje koja napravi elegantan uski šav pogodan za lagane tkanine.

 

 

Označimo još koji je stražnji dio haljine. To se može učiniti, na primjer, šivanjem satenske trake na stražnju stranu haljine. Porežemo sve suvišne niti.

 

 

Iz traka zavežemo naramenice u velike mašne i naša proljetno/ljetna maxi haljina je gotova. Haljinu možete napraviti i po svom: može biti kraća, imati tanje naramenice...ili od istog materijala napraviti remen i nositi je zavezanu. Šivaj i uživaj!

 

  

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna