DODATNIH 15% popusta na SVE! Kod: SVE15

Periv krevetić za psa

Proljeće je vrijeme kada započnemo s projektima za dom i vrt, osvježimo prostorije ili dodajemo novi komad namještaja. U tu svrhu, ovoga puta pripremili smo simpatičan DIY projekt koji će oduševiti psiće, a ujedno će poslužiti i kao lijep dodatak tvom domu.

TREBAMO:

- 2 m izdržljivog deko materijala
- 0,5 - 1 m izdržljive kože ili drugog protukliznog materijala
- 2,5-3 m tankog materijala za unutarnje jastuke (mi smo koristili pamučni popelin)
- Punilo od poliestera (koristili smo 1 kg za veličinu M)
- 3-4 m zatvarača na metar
- 4 ključeve za zatvarač
- Deblji konac i deblje igle
- Papir za krojenje

 

UPUTE ZA CRTANJE KROJA

Ovisno o veličini vašeg psa, odaberite odgovarajuću veličinu kreveta. Za male pasmine je veličina S, za srednje je veličina M, a za velike je veličina L. Odabrali smo veličinu M za jazavčarku Bimbu jer ima duže tijelo☺ Bimba je duga cca 80 cm. Ako niste sigurni koju veličinu odabrati, izmjerite dužinu svog psa i usporedite je s veličinom elipse. Krojevi nemaju dodanog dodatka za šav, stoga dodajte 1 cm pri krojenju. Prenesite sve oznake koje su nacrtane ružičastim točkicama na materijal. Oni pokazuju gdje ćemo prošiti obrub krevetića za pojedinačne jastučiće. Također, oznake će nam pomoći da precizno zašijemo zatvarač oko cijele elipse. Budući da ovaj projekt zahtijeva dosta krojnih dijelova, ovdje ćemo napisati popis svih onih koji će vam trebati:

DEKO MATERIJAL (rebrasti materijal)
- 1x krojni dio br. 1 (elipsa), izrezana na preklop
- 2x krojni dio br. 2 (obrub za krevetić)

UMJETNA KOŽA
- 1x krojni dio br. 1 (elipsa), skrojiš svaku polovicu posebno, ne na preklop!

MATERIJAL ZA UNUTARNJE JASTUČIĆE
- 2x krojni dio br. 1 (elipsa), krojiš na preklop
- 16x krojni dio br. 3 (trebamo 8 jastučića, 2 krojna dijela za svaki)

Kako bismo odabrali pravu veličinu, prvo izmjerimo dužinu psa. Odaberemo odgovarajuću veličinu i prilagodimo je po želji. Na papir nacrtamo kroj prema uputama za izradu kroja i izrežemo ga iz papira. Na papir možemo nacrtati samo elipsu (donji dio krevetića), ostale krojne dijelove možemo crtati direktno na materijal jer su vrlo jednostavni.

 

Najprije izrežemo krojne dijelove iz glavnog deko materijala. Za donji dio krevetića potreban nam je jedan ovalni dio koji krojimo na preklop, a za obrub dva dugačka pravokutnika. Pazimo da kroju dodamo dodatak za šav! Također označimo sve točke na kojima će rub krevetića biti prošiven (ružičaste oznake na kroju).

 

Za donji dio krevetića izrežemo dva identična polukruga od umjetne kože. Pazimo da skrojimo dva dijela a ne na preklop kao što smo napravili za unutarnji dio jer ćemo zatvarač zašiti po sredini. Posvuda dodamo dodatak za šav. Za lakše rezanje umjetne kože preporučujemo okruglu oštricu.

 

Također trebamo skrojiti krojne dijelove za 8 bočnih jastuka i jedan ovalni jastuk za donji dio krevetića. Za brže krojenje bočnih jastuka, materijal se može saviti u 4 sloja, jer nam je potrebno 16 jednakih pravokutnika (8 pari). Za donji ovalni jastuk prišijemo dva jednaka ovala na preklop.

 

Kada smo izrazali sve krojne dijelove, možemo krenuti sa šivanjem. U prvom koraku zašit ćemo zatvarač na donji, kožni dio krevetića. Uzmemo zatvarač na metar i izmjerimo istu dužinu kao što je sredina elipse i odrežemo zatvarač.

 

Zatim stavljamo dva ključa na odrezani dio zatvarača. To radimo ovako: malo otkopčamo zatvarač i debljim dijelom ključa uz zatvarač utaknemo oba kraja zatvarača u ključ. Možda će trebati nekoliko pokušaja, stoga nemojte odmah odustati. Kada imamo jedan ključ na zatvaraču, ubacimo drugi ključ s druge strane zatvarača, tako da dva ključa budu okrenuta jedan prema drugom debljim dijelom.

 

 

Zatvarač ćemo zašiti po sredini elipse. Pravu stranu zatvarača stavimo na pravu stranu materijala, licem u lice. Koristimo iglu za kožu i stopicu za šivanje zatvarača.

 

 

Prvo zašijemo jednu polovicu elipse na zatvarač, a zatim drugu. Pored zatvarača napravimo gornji šav, 0,5 cm od zatvarača. Na oba kraja zatvarača napravimo sigurnosni šav kako ključevi slučajno ne bi iskliznuli iz zatvarača.

 

 

U sljedećem koraku sašijemo kožni donji dio krevetića s unutarnjim dijelom. Zašijemo ih zajedno stavljajući pogrešnu stranu na pogrešnu stranu (lice oba sloja je s vanjske strane). Šivamo ​​0,5 cm od ruba.

 

Zatim sašijemo dva dugačka pravokutnika koji su obrub krevetića. Zašijemo ih s obje kraće strane tako da dobijemo dugačku traku koja će obilaziti elipsu. Zglačamo oba šava.

 

 

Sada ćemo obrub krevetića zašiti na elipsu. Lice obrube krevetića postavimo na lice donjeg, kožnog dijela kreveta. Pazimo da obrub ne zašijemo na lice gornje strane elipse, dobro pogledaj sliku kako pravilno postaviš krojne dijelove! Poravnaj oznake na elipsi s oznakama na obrubu i zašij oko i oko 1 cm od ruba.

 

 

Donji dio obruba je sada pričvršćen (na prvoj slici je donji dio krevetića), a u sljedećem koraku ćemo obrub presavinuti na pola prema unutrašnjoj strani krevetića i na unutarnji ovalni dio zašiti zatvarač oko i oko. Zatvarač odrežemo dužinom cijelog opsega elipse + 5 cm, da slučajno ne bude prekratak. Na isti način kao i prije, postavljamo dva ključa na zatvarač. Prošijemo zatvarač na oba kraja kako ključ ne bi iskliznuo iz zatvarača. Namjestimo stopicu za zatvarač na stroj i prvo zašijemo jednu stranu zatvarača na unutarnji dio kreveta (elipsu) licem u lice.

 

 

Kada obiđemo cijeli opseg elipse, odrežemo ostatak zatvarača, tako da sa svake strane ostane 1cm viška. Zatim sve oznake s elipse prenesemo na zašitu stranu zatvarača, zatvorimo zatvarač i oznake prenesemo i na drugu stranu zatvarača, kako bi se sve lijepo poklopilo s obrubom. Zašiti trebamo još drugu stranu zatvarača na ibrub krevetića.

 

Ponovno otvorimo zatvarač i poravnamo oznake na patentnom zatvaraču s oznakama na obrubu i pričvrstimo pribadačama licem u lice. Prije nego počnemo šivati ​​zatvorimo zatvarač kako bismo bili sigurni da smo pravilno namjestili pribadače.

  

Kada je patentni zatvarač zašiven okolo i okolo, na najzaobljenijim dijelovima unutarnjeg dijela kreveta (elipsa), nekoliko puta zarežemo dodatak za šav (pazimo da ne zarežemo u šav!) kako bi zaobljenost bila ljepša. Vanjski dio krevetića je skoro gotov!

 

Kako bismo dovršili vanjski dio krevetića, prošit ćemo obrub na svih osam označenih točaka kako bismo stvorili pojedinačne "jastučiće". Počet ćemo šivati ​​na gornjem rubu obruba i završiti 2 cm dalje od donjeg ruba krevetića tako da još uvijek možemo otvoriti zatvarač i pristupiti pojedinačnim džepovima. Prošijemo preko oba sloja materijala.

 

Sada trebamo sašiti 8 manjih jastučića kojima ćemo napuniti džepove na obrubu krevetića. Zašijemo pravokutnike, ostavljajući rupu od 5-10 cm kroz koju ćemo jastučiće napuniti pjenom. Nakon šivanja jastučića odrežemo sve rubove kako bi se ljepše okrenuli (pazimo da ne zarežemo u šav). Jastuke zatim okrnemo na pravu stranu.

 

 

Svih osam jastučića je napunimo pjenom, a rupicu s vanjske strane zašijemo zajedno.

 

 

Zajedno sašijemo još veliki ovalni jastuk, kojim ćemo napuniti donji dio krevetića. Opet ostavimo rupu veličine oko 10 cm kroz koju ćemo napuniti jastuk. Prije okretanja jastuka napravimo nekoliko rezova u dodatak za šav na najzaobljenijim dijelovima, nekoliko puta zarežemo dadatak za šav, kako bi zaobljenost bila ljepša kada ga okrenemo na pravu stranu. Kada je jastuk napunjen, zašijemo je s vanjske strane kao i manje jastuke.

 

 

Uspjeli smo prišivati do posljednjeg, najzabavnijeg koraka! Prvo umetnemo svih 8 jastučića u pojedinačne džepove na obrubu, a zatim umetnemo još veliki ovalni jastučić s donje strane.Naš perivi krevetić za pse je gotov ☺

 

 

Sada se samo možemo veseliti našem psiću koji će uživati ​​u svom novom, udobnom krevetu!

 

 

 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna