Pusna maska: Muhara

Dio karnevalske čarolije svakako je i odabir pravog kostuma koji će karneval učiniti još zabavnijim. Ovaj put ti predstavljamo upute za izradu simpatične muhare. Proces izrade nije zahtjevan, a gotov proizvod izgleda jedinstveno.

TREBAMO:

  • karton

  • 0,5 kg pahuljastog punila

  • 2 m bijele tetra tkanine

  • 2 m bijelog popelina

  • 0,9 m crvenog velura

  • 0,2 m debljeg filca (2 ili 3 mm)

  • 4 m bijele obrubne trake

  • pištolj za lijepljenje
  • ljepljiva traka

  • bijel konac 

 

U prvom koraku izmjerimo opseg glave, odredimo veličinu našeg šešira i dužinu haljine.

 

 

ŠEŠIR

Za naš projekt odlučili smo napraviti prilično veliku muharu kako bi se istaknula u masi maškara.

 

Na kartonu nacrtamo krug promjera 80 cm. Zatim mjeru za opseg glave prenesemo u središte kruga i nacrtamo još jedan manji krug. Izrežemo krugove da dobijemo obruč. Izmjerimo ga da vidimo kako nam stoji na glavi i odrežemo ga ako je premalen. Uzimamo komad filca i iscrtamo traku u dužini opsega glave i visine 20 cm. Zatim ga izrežemo. Isprobamo ga na glavi ako nam pristaje, inače ga skratimo. Umetnemo filc u sredinu obruča kako bismo stvorili oblik šešira. Ljepljivom trakom pričvrstimo filc na karton po cijelom obodu.

 

 

 

Od kartona izrežemo 3 trake širine 10 cm. Zatim traku savijemo na jednom rubu za nekoliko centimetara i pričvrstimo na kartonski obruč. Zatim uzmemo drugi kraj trake i savijemo ga tako da rub preklopa završi na rubu obruča i pričvrstimo još drugi rub. Isto ponovimo s ostalim trakama. Postavljamo ih križanjem i stvaranjem zvijezde. Napravili smo okvir za šešir.

 

 

 

Zatim okvir napunimo punilom. Pomoću pištolja za lijepljenje pričvrstimo punilo na okvir i napravimo oblačić.

 

 

 

Sada pripremimo tetra tkaninu za izradu unutarnjeg dijela šešira. Tkaninu narežemo ili poderamo po dužini na 2 trake, širine koliko je širina tetra tkanine i visine koliko odredimo širinu našeg šešira. U našem slučaju, to je 1,35 x 0,4 m. Okrenemo šešir i postavimo prvu traku tetrę na polovicu obruča. Tetru lagano zgužvamo i pištoljem za lijepljenje zalijepimo na unutarnju stranu šešira. Ponovimo postupak s drugom trakom tetra da prekrijemo cijeli obruč. Sada zalijepimo još vanjski rub tetre na vanjski rub šešira. U ovom koraku konačno možemo oblikovati naše bore.

 

 

 

Zatim šešir okrenemo na drugu stranu i prekrijemo ga velurom. Zatim velur obrežemo oko šešira. Pričvrstimo velur na šešir pomoću kopči. Zatim velur preklopimo na unutrašnju stranu, a rub zalijepimo pištoljem za lijepljenje.

 

 

 

Od tetre izrežemo okrugle oblike bilo koje veličine i zalijepimo ih na šešir.

 

 

 

Okrenemo šešir i izrežemo ili otkinemo 2 trake visine od 0,1 m od tetra. Zatim traku zalijepimo na unutarnju stranu šešira, a drugu traku na suprotnu stranu. Traka će služiti za vezanje i pomoći će pri nošenju ogromnog šešira.

 

 

 

Time smo gotovi sa šeširom i krećemo s haljinom.

 

 

HALJINA

Popelin razrežemo na veličinu 1 x 2 m i preklopimo prvo po širini, a zatim po visini. Nacrtamo dekolte. Pazimo da ne pretjeramo s opsegom. Izrežemo nacrtani dio.

 

 

 

Zatim od tetra otkinemo 5 traka visine 0,15 m. Jedna traka će poslužiti kao remen i za sada je ostavimo sa strane. Uzimamo dvije trake i spojimo ih na jednom rubu po kraćoj strani. Isto ponovimo s druge dvije trake.

 

 

 

Na popelin označimo 20 cm po cijeloj širini od presavijenog dijela koji služi kao rama i isto napravimo na stražnjoj strani. Uzmemo tetra traku i na njoj označimo četvrtine. Također označimo četvrtine na haljini. Sredinu trake postavimo na sredinu haljine i pričvrstimo je pribadačom. Isto napravimo s oba ruba. Zatim na preostale dvije označene četvrtine haljine pričvrstimo još preostale označene četvrtine trake. To će nam pomoći kod šivanja tetre na popelin.

 

 

 

Kad počnemo šivati, tetru skupimo gusto ispred stopice i zašijemo. Nije nužno da nabor izgleda savršeno jer će različitim veličinama nabora izgledati prirodnije. Iz tog razloga nismo rubili tetru i ostavili smo sirovi rub. Ponovimo postupak i sa stražnje strane.

 

 

 

Haljinu zatim presavijemo prema unutra i zašijemo bočni šav od vrha nabora do konca donjeg ruba.

 

 

 

Zatim obrubnom trakom obrubimo izrez oko vrata, otvore za rukave i dojné rub haljine.

 

 

 

Za kraj prišijemo još dio remena od tetra tkanine na bočni šav haljine. Remen postavimo ¼ dužine na bočni šav i zašijemo samo 5 cm remena na haljinu.

 

 

 

TA-DA! Napravili smo jedinstveni kostum! Prilikom oblačenja haljina se veže u struku. Zbog krutosti popelina, muhara će izgledati prirodno, a stabljika će biti jaka. Šešir vežemo ispod brade i spremni smo za karnevalske ludorije!

 

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna