Šal s džepovima

Je li i tebi uvijek hladno tijekom zimskih mjeseci i niskih temperatura? Ako na toj točki već kimaš glavom čitaj dalje, jer će današnji DIY projekt biti idealan za tebe.

Izrada šala nije teška, kako bi ovaj proizvod bio nešto drugačiji i poseban, dodali smo dva džepa za tvoje ruke kako bi tvoji prsti bili topli.

 

TREBAMO:

  • 1,4 m tkanine 
  • 1 pređa
  • 1 m pamučne keper trake
  • alat za izradu obrubne trake (ILI 0,5 m obrubne trake u sličnoj boji kao i tkanina)
  • konac 

 

U prvom koraku proizvodnje izrežemo krojne dijelove. Prvo izrežemo 2 komada širine 0,5 m da bismo dobili 2 komada veličine 0,5 m x 1,4 m. Zatim izrežemo još 2 džepa dimenzija 21 x 30 cm i obrubnu traku. Režemo ga dijagonalno u širini 48 mm.

 

Odlučimo li se za izradu kariranog šala, pazimo pri rezanju da pratimo linije na kariranom uzorku. Dva komada za šal kasnije ćemo spojiti u jedan komad širine 0,5 x 2,8 m, a džepovi također moraju odgovarati uzorku na šalu.

 

 

  

Zatim uzmemo krojne dijelove za šal i spojimo ih licem u lice, šivamo 1 cm od ruba. U slučaju kariranog materijala, pazimo da slijedimo linijama na uzorku.

 

 

 

Napravimo obrubnu traku dužine 50 cm s alatom za izradu obrubnih traka. Uzimamo obrubnu traku i šav sakrijemo s njom. Nakon što prišijemo traku, izglačamo je na jednu stranu i napravimo nadšav. Šivamo što bliže rubu.
 

 

 

Zatim uzmemo komad za džep i označimo linije na licu na 3 cm. To će nas voditi prilikom savijanja džepa. Prvi rub preklopimo do sljedeće linije, a zatim ponovno do zadnje. Izglačamo i napravimo nadšav na rubu presavijenog dijela. Džep okrenemo na stražnju stranu, a preostala tri ruba preklopimo prema unutra za 1 cm i izglačamo.

 

 

 

Uzmemo šal i postavimo džep 20 cm od donjeg ruba i pričvrstimo ga pribadačama. Opet, pazimo da uhvatimo uzorak.

 

 

 

Džep šivamo što bliže rubu. Na vrhu džepa napravimo male trokute. Time smo dodatno ojačali džep. Važno je pričvrstiti šav na svakom dijelu džepa.

 

 

 

Započnemo s obrubom šala. Rub dvaput preklopimo prema unutra i izglačamo. Šivamo što bliže rubu.

 

 

 

Na donjem rubu presavijemo samo jednom, izglačamo i napravimo šav što bliže rubu.

 

 

 

Uzmemo pređu i skupimo je na dužinu 25 cm, a zatim je razrežemo na resice.

 

 

 

Resice pređe postavimo 2 cm od ruba šala i vrlo rijetkim šavom zašijemo 1 cm od ruba. Krajeve pređe obrežemo, ako se koja resica pomaknula; važno je da su sve iste dužine na šalu.

 

 

 

Keper traku apliciramo preko prošivene pređe i šivamo s obje strane keper trake što bliže rubu.

 

 

 

Šal rastegnemo I raščešljamo pređu. Zatim resice pređe porežemo na jednaku dužinu.

 

 

 

TA-DA! Napravili smo udoban šal s džepovima.

 

 

 

Izbor materijala za šivanje zaista je bogat, stoga prije početka ne zaboravi provjeriti naše ponude. Veselo na rad 😉

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna