Sve o makrame tehnici

Često čujemo da ručni radovi smiruju tijelo i um. Nakon što smo i sami isprobali tehniku ​​makrame, moramo priznati da se ipak slažemo! Nakon završetka posla, kao nagradu dobiješ lijep proizvod na koji se zaista možeš ponositi.

Makrame tehnika procvjetala je posljednjih godina i razvila se u hobi za svakoga tko voli ručni rad. Proizvodi su definitivno posebni i vrlo originalni jer možete napraviti sve, od popularnih zidnih ukrasa do podmetača za tanjure i čaše.Također možete napraviti trkače za stolove, privjeske za ključeve, nakit, vješalice za biljke ... No, projekt može biti težak ili jednostavan kao što zamišljate :)

 

 

POVIJEST MAKRAMEJA

Makrame ima vrlo zanimljivu povijest i da bismo se upoznali s početkom, moramo se vratiti dosta tisućljeća unatrag. Mnogi vjeruju da izraz potječe iz 13. stoljeća, naime od arapske riječi "migramah", što je izraz za “resice". Drugi pak misle da naziv za ovu ručnu vještinu dolazi od turske riječi "makrama", što znači "salveta" ili "ručnik", jer su upravo na tim artiklima počeli raditi na rubovima čvorove kako se tkanina ne bi poderala naprijed.

 

Unatoč tome se je ukrasni makrame prvi put pojavio u dijelima Babilonaca i Asirca, koji su koristili pletenice za ukrašavanje rubova na kostima. Odatle se tehnika proširila Europom i sjevernom Afrikom. Možemo reći da je makrame dosegao vrhunac, kada je postao iznimno popularan u viktorijanskoj Engleskoj, gdje se koristio za ukrašavanje odjeće, zavjesa, stolnjaka, pa čak i prekrivača. Pomorci su također bili vrlo važni u prijenosu znanja o raznim tehnikama, jer su si skraćivali vrijeme čvorovima, pa je kao rezultat toga, zahvaljujući njima, makrame stigao i u Aziju. U 19. stoljeću mornari su izrađivali izvrsne viseće mreže i pojaseve.

 

Makrame se otada razvijao i usavršivao te na kraju ponovno postao slavan kao simbol boemskog stila gdje ga je mnoštvo koristilo za zidne ukrase, dodatke, odjeću i vješalice za biljke. Kao danas, zar ne? 

 

ŠTO JE MAKRAME?

Što je zapravo makrame? Ovo je tehnika kod koje s konopcima vezujemo čvorove prema gotovom uzorku ili prema vlastitoj mašti. Svaki čvor možemo izraditi rukama a pritom nam ne treba nikakav dodatan alat. Jedino što će ti koristiti je obruč, štap ili nešto na čemu ćeš moći vezati svoj konopac dok radiš. Da bi se nešto klasificiralo kao makrame, dovoljno je da proizvod ima barem jedan čvor, a u velikoj većini oni su kombinacija mnogih čvorova, pa čak i mješavina različitih tehnika poput pletenja ili tkanja. 

  

Kao što smo spomenuli, sam_a biraš težinu izrade svakog proizvoda, ali dobro je prije početka naučiti nekoliko osnovnih čvorova. To će ti pomoći da posao nesmetano teče i moći ćeš brzo nadograditi svoje znanje.

 

 

 

MAKRAME KONOPCI

Na našim policama možeš pronaći i dosta različitih niti i konopca, kojima će biti  tvoje stvaranje još zabavnije. Na raspolaganju su niti različitih debljina, boja i vrsta.

 

Prilikom stvaranja često se oslanjamo na širok raspon prirodnih i sintetičkih vlakana, a obično imamo na spomen imena u glavi klasičan makrame konopac, gdje su vlakna omotana jedna oko druge, što daje niti kompaktnost i tvrdoću. Velika veličina projekata zahtijeva upotrebu konopca debljine 3-6 mm. Za nakit i manje dekorativne elemente možeš koristiti i tanje i to 0,5-2 mm

 Između ostalog, pronaći ćeš pletenu nit. Izvrstna je za početnike jer lijepo klizi između prstiju i ne predstavlja veće probleme. Pletene niti se na kraju ne mogu raščešljati. U ponudi su dvije vrste pletenih niti; ona koja je u sredini šuplja i ona koja ima u sredini punilo za održavanje strukture i okruglog oblika.

 

 

Filled, punjena, 5 mm

XX Lace, šuplja, 4 mmNa raspolaganju je i jednostruko uvijen konopac gdje se vlakna spajaju i uvijaju u jednom smjeru. Pogodan je za sve koji već poznate nekoliko osnova makrame jer se može dogoditi da se tijekom čvorova malo odmota, ali vješti prsti to mogu lijepo i bez problema ispraviti. Konopac se također može raščešljati na kraju. 

 

String 4 mmOsim jednostrukog imamo također trostruko uvijen konopac. Razlika je u tome što su vlakna prvo spojena u tri pojedinačna pramena, koji su uvijeni svaki za sebe, tada se pojedini slojevi uvijaju zajedno u istom smjeru. Ovaj je također pogodan za malo spretnije prste jer se može, kod dugog stvaranja, dogoditi da se malo odmota. Međutim, takav se konopac može na kraju i raščešljati.

 

Rope 2 mm

Rope 4 mm

 

SAVJET: Tijekom pletenja možemo takav konopac pričvrstiti ljepljivom trakom koja drži sve na mjestu i na taj način pomaže smanjiti odmotavanje. Na kraju, naravno, ljepljivu traku uklonimo. 

 

Provjeri ponudu šarenih makrame konopca, koji će te pratiti na putu stvaranja!

PROVJERI MAKRAME KONOPCE OVDJE

 

 

Sada kad znaš nešto više o makrameu, odaberi svoj konopac i neka kreativna sezona počne! Planovi su nam sljedeći: topla šalica čaja (čitaj: vruća čokolada), omiljena serija u pozadini i stvaranje makramea!

 

 

Viri:

https://mymodernmet.com/modern-macrame-guide/

https://www.thesprucecrafts.com/what-is-macrame-4770893

Artikli koje preporučujemo za vaš projekt:
Za kupovine iznad 50€ je dostava besplatna